ΑΘΗΝΑ
08:52
|
22.11.2024
Το Reuters ανέφερε ότι οβίδες πυροβολικού που πωλήθηκαν στην Ευρώπη από ινδικές οπλοβιομηχανίες μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει μια σημαντική ρωσική επέλαση στο Ντονμπάς, φέρεται να αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία επέκρινε ένα δημοσίευμα που θέλει την κυβέρνησή της να απέτυχε να εμποδίσει τους Ευρωπαίους αγοραστές βλημάτων πυροβολικού ινδικής κατασκευής να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Reuters ισχυρίστηκε ότι οβίδες πυροβολικού που πωλήθηκαν σε πελάτες στην Ευρώπη από ινδικές οπλοβιομηχανίες μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα υποστήριξε ότι η εκτροπή των πυρομαχικών συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο, με το Δελχί να μην λαμβάνει μέτρα για να τη σταματήσει παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Μόσχας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «παραπλανητικό».

Το δημοσίευμα «υποδηλώνει παραβιάσεις από την Ινδία, εκεί που δεν υπάρχει καμία, και ως εκ τούτου, είναι ανακριβές και σκανδαλώδες», έγραψε ο Ραντίρ Τζαϊσουάλ, εκπρόσωπος του υπουργείου, στο X (πρώην Twitter).

Ο Τζαϊσουάλ πρόσθεσε ότι η Ινδία έχει μια «άψογη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις» σχετικά με τη μη διάδοση όπλων και έχει επιπλέον τους δικούς της αυστηρούς κανόνες εξαγωγής.

Η Μόσχα δεν έχει ακόμη αντιδράσει στο δημοσίευμα ή στη δήλωση του Δελχί.

Οι κανονισμοί εξαγωγής όπλων της Ινδίας ορίζουν ότι τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον καθορισμένο αγοραστή τους και τυχόν μη εξουσιοδοτημένες μεταφορές τους θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνέχιση των πωλήσεων. Τον Μάιο, η Ινδία είχε ανακοινώσει επιπλέον κανόνες εξαγωγής, επιβάλλοντας στους αγοραστές των όπλων να διασφαλίζουν ότι αυτά δεν αποστέλλονται σε τρίτες χώρες.

Η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει μια σημαντική ρωσική επέλαση στο Ντονμπάς, φέρεται να αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού.

Επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας και της Ευρώπης μαζί με τελωνειακά στοιχεία, η έκθεση του Reuters ανέφερε ότι η Ινδία παρήγαγε μια μικρή ποσότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσε η Ουκρανία – η οποία εκτιμάται ότι είναι κάτω από το 1% των συνολικών όπλων που έχει εισάγει το Κίεβο από το 2021.

Η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που στέλνουν ινδικά πυρομαχικά στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters..

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα είχε θέσει το θέμα στο Δελχί τουλάχιστον δύο φορές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τον Ιούλιο.

Η Ινδία και η Ρωσία μοιράζονται παραδοσιακά θερμές σχέσεις και η Μόσχα παραμένει σημαντικός εμπορικός και αμυντικός εταίρος για το Δελχί παρά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Πέρυσι, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας. Στον αμυντικό τομέα, συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ινδίας, καλύπτοντας περισσότερο από το 60% των αναγκών του Δελχί.

Τον Ιούλιο, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του στην τρίτη θητεία του στη Ρωσία, όπου απευθύνθηκε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «αγαπημένο φίλο».

Ωστόσο, η επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία προκάλεσε την οργή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι «είναι απογοητευμένος που είδε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο να αγκαλιάζει τον πιο αιμοσταγή εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα».

Εβδομάδες αργότερα, ο Μόντι επισκέφθηκε την Ουκρανία και είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν σύμφωνο με την περίφημη αδέσμευτη προσέγγιση της Ινδίας στα διεθνή ζητήματα.

«Οποιαδήποτε βοήθεια και αν απαιτείται από ανθρωπιστική σκοπιά, η Ινδία θα είναι πάντα δίπλα σας και θα υπερβεί τα πάντα για να σας υποστηρίξει», είπε τότε στον Ζελένσκι ο Μόντι. Δώρισε μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό παροχής επί τόπου ιατρικής βοήθειας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα