ΑΘΗΝΑ
11:25
|
20.09.2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ενταξιακή πορεία και το δάνεια των 50 δισ. στην ατζέντα των συνομιλιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε, σήμερα Παρασκευή, στο Κίεβο για μία ακόμα επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η 8η επίσκεψή μου στο Κίεβο έρχεται καθώς η περίοδος του χειμώνα ξεκινά σύντομα και η Ρωσία συνεχίζει να στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.

«Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία στις γενναίες προσπάθειές της», τόνισε η επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που θα έχει στο Κίεβο αφορούν θέματα από την ετοιμότητα για τον επερχόμενο χειμώνα, έως την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και την πρόοδο των δανείων της ομάδας G7.

Στο διαδικτυακό του μήνυμα, το βράδυ της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει «σημαντικές συνομιλίες» με τη πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για αυτό που κάποιοι προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι ο πιο «σκληρός» χειμώνας του πολέμου μέχρι σήμερα.

Κατά την ανακοίνωση της επίσκεψής της στο Κίεβο, σε ενημέρωσης Τύπου στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην κάλυψη του 25% των 17 γιγαβάτ που χρειάζεται η Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα μέσω εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθώντας στην επισκευή υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από ρωσικές επιθέσεις.

Η Ε.Ε. θα στηρίξει επίσης την Ουκρανία με 160 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 60 εκ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια όπως καταφύγια και πηγές θέρμανσης και 100 εκ. για την επισκευή ενεργειακών υποδομών και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ από αυτά καλύπτονται από κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί σε ευρωπαϊκούς λογαριασμούς.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κίεβο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ασχοληθεί επίσης με τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., η οποία άλλαξε σε υψηλότερο βαθμό με την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Ιούνιο. Ως άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της Ουκρανίας θα συζητήσουν το δάνειο της ομάδας  G7 ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλύπτεται από έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υποτίθεται ότι θα λάβει το Κίεβο μέχρι το τέλος του έτους.

Το σχέδιο βρίσκεται τώρα σε ασταθές έδαφος καθώς οι ΗΠΑ, οι οποίες υποτίθεται ότι επωμιζόταν το ποσό των 20 δισ. δολαρίων, εμφανίζονται απρόθυμες να δεσμευτούν εκτός εάν η Ε.Ε. επεκτείνει τις κυρώσεις για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, απόφαση που προς το παρόν μπλοκάρεται από την Ουγγαρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα