Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στο ταφικό μνημείο Νοβομπιξιντέγιεφκι,στο Ταταρστάν το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο από το 4500 έως το 4000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 2023, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής Προστασίας Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δημοκρατίας.
«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν 9 ταφές πρωτόγονων ανθρώπων της λίθινης εποχής», αναφέρει το άρθρο. Βρέθηκαν λίθινες αιχμές βελών, στολίδια από δόντια ελαφιού, δόντια κάστορα, δόντια ψαριού, κοπτήρες μαρμότας, πλάκες από χαυλιόδοντες αγριόχοιρου, μενταγιόν από σερπεντινίτη των Ουραλίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χώρος ταφής ανήκε σε πρωτόγονους ανθρώπους που δεν γνώριζαν ακόμη πώς να επεξεργάζονται το μέταλλο, είναι πάνω από ενάμιση χρόνο παλαιότερος από τις αιγυπτιακές πυραμίδες.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης δύο πιο πρόσφατες ταφές που χρονολογούνται περίπου από τον πρώιμο Μεσαίωνα, καθώς και τα απομεινάρια ενός πλινθόκτιστου ταρσανιού του 19ου αιώνα.
Οι επιστήμονες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ανάλυση με ραδιοάνθρακα των δειγμάτων για να προσδιορίσουν την ηλικία των ενταφιασμένων. Θα πραγματοποιηθούν επίσης ανθρωπολογικές και γονιδιωματικές αναλύσεις.