Το έργο των επιστημόνων από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαράτοφ για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και την αποτοξίνωση του εγκεφάλου με τη χρήση μη επεμβατικών τεχνολογιών προετοιμάζεται για κλινικές δοκιμές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το 2025, δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αλεξέι Τσουματσένκο.
Όπως δήλωσε συγκεκριμένα:
Ένα έργο επιστημόνων από το πανεπιστήμιό μας για τη φωτοθεραπεία του εγκεφάλου προετοιμάζεται για κλινικές δοκιμές. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Ο. Β. Σεμιάτσκινα-Γκλουβσκόβσκαγια άλλαξε την εμφάνιση μιας συσκευής γνωστής ως «έξυπνο» καπάκι για τη θεραπεία του ύπνου. Το καπάκι μετατράπηκε σε κορδέλα και έγινε ευκολότερο στη χρήση. Τώρα η εφεύρεση δοκιμάζεται για την ασφάλειά της. Η καινοτόμος συσκευή έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, επιπλέον, θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε μη επεμβατικές τεχνολογίες για την αποτοξίνωση του εγκεφάλου. Οι εταίροι του έργου είναι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong (πόλη Wuhan).
Σημείωσε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 35% των ανθρώπων που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες αναπτύσσουν άνοια μετά από 20 χρόνια, καθώς ο εγκέφαλος απομακρύνει τις τοξίνες μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για αυτή τη διαδικασία.
Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί μια διαδικασία φωτοβιοδιαμόρφωσης που βασίζεται στη χρήση λέιζερ στην υπέρυθρη περιοχή. Επηρεάζουν τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και διεγείρουν την κίνηση της λέμφου μέσω των αγγείων, μαζί με αυτήν απομακρύνονται οι βλαβερές πρωτεΐνες. Οι κλινικές δοκιμές για το έργο θα πραγματοποιηθούν το 2025.