ΑΘΗΝΑ
16:35
|
21.09.2024
Το ευρωπαϊκό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής CERN θα απελάσει εκατοντάδες επιστήμονες που συνδέονται με ρωσικά ιδρύματα.
cern
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ευρωπαϊκό εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής CERN θα απελάσει εκατοντάδες επιστήμονες που συνδέονται με ρωσικά ιδρύματα από τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αναφέρει το περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με το περιοδικό, από την 1η Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες που συνδέονται με τη Ρωσία δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο του CERN και θα πρέπει να παραδώσουν τυχόν γαλλικές ή ελβετικές άδειες παραμονής που κατέχουν.

Για να συνεχίσουν την έρευνα στα εργαστήρια του οργανισμού όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία με ρωσικά ιδρύματα και να μετακινηθούν σε ξένα ερευνητικά κέντρα. Παράλληλα, το CERN θα συνεχίσει να εργάζεται σε έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με περίπου 270 υπαλλήλους του ρωσικού Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών (JINR), οι οποίοι διεξάγουν πειράματα στον επιταχυντή NICA στη Ντούμπνα κοντά στη Μόσχα.

«Τα πειράματα θα νιώσουν την απώλεια της ρωσικής τεχνογνωσίας», αναφέρει το Nature τον Hannes Jung, σωματιδιακό φυσικό στο Γερμανικό Σύγχροτρον Ηλεκτρονίων στο Αμβούργο. Η απόφαση αυτή «θα αφήσει ένα κενό», προειδοποιεί ο Γιουνγκ. Το περιοδικό σημειώνει ότι «οι ρωσικοί φορείς και ιδρύματα χρηματοδότησης συνεισέφεραν περίπου 4,5% στον συνολικό προϋπολογισμό των πειραμάτων του LHC» και «η απώλεια της αναμενόμενης συνεισφοράς της Ρωσίας στον LHC υψηλής φωτεινότητας, μια αναβάθμιση υψηλής έντασης που έχει προγραμματιστεί για το 2029, θα κοστίσει στο CERN επιπλέον 47 εκατομμύρια δολάρια».

Ο LHC είναι ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων φορτισμένων αερίων στον κόσμο που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας. Στις εργασίες για την κατασκευή του επιταχυντή και τη διεξαγωγή πειραμάτων συμμετείχαν 100.000 ειδικοί από 44 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Τα πειράματα στον LHC οδήγησαν στην ανακάλυψη περισσότερων από 60 νέων υποατομικών σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων των πεντακουάρκ, και απέδειξαν επίσης την ύπαρξη του μποζονίου Higgs, το στοιχείο για την κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο ορισμένα άλλα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα.

Τον Μάρτιο του 2022, το CERN ανέστειλε το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσίας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, το Συμβούλιο του CERN αποφάσισε να μην παρατείνει μετά το 2024 τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που είχαν συναφθεί το 1955 από τη Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ψήφισε κατά του τερματισμού της συνεργασίας με το ρωσικό JINR.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Ρωσία: Ασφαλής αποσύνθεση τοξικών αποβλήτων με χρήση…λάμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα