ΑΘΗΝΑ
12:57
|
21.09.2024
Οι παγκόσμιες αγορές παρουσιάζουν θετική δυναμική μετά τη μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Fed
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι παγκόσμιες αγορές παρουσιάζουν θετική δυναμική μετά τη μείωση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια.

Η Fed σηματοδότησε άλλη μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, συμβάλλοντας στην αισιοδοξία των επενδυτών που παρακολουθούν στενά την αμερικανική οικονομία, καθώς οι ενδείξεις αποφυγής της ύφεσης τροφοδοτούν την όρεξη για ρίσκο.

Οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τις προσδοκίες στις 219.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 10,7% στα 266,8 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αγορές ενισχύθηκαν περαιτέρω από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, με τις Nvidia και AMD να σημειώνουν άνοδο 3,9% και 5,7% αντίστοιχα, και κέρδη στις Apple (+3,7%), Meta (+3,9%), Microsoft (+1,8%) και Alphabet (+1,5%).

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο 3,71%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη δολαρίου ΗΠΑ ισορρόπησαν στο 100,4 την Παρασκευή.

Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε άνοδο 2,4% την Πέμπτη στα 74 δολάρια το βαρέλι, προτού διολισθήσει 0,2% την Παρασκευή.

Ο χρυσός, ο οποίος έκλεισε στα 2.587 δολάρια ανά ουγγιά, αυξήθηκε 0,3% στα 2.594 δολάρια την Παρασκευή.

Ενώ τα futures των αμερικανικών δεικτών άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο, την Πέμπτη ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,26%, ο S&P 500 σκαρφάλωσε 1,70% και ο Nasdaq έκανε άλμα 2,51%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν κέρδη εν μέσω σταθερότητας των επιτοκίων

Στην Ευρώπη, σημειώθηκε αγοραστική τάση μετά τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αμετάβλητο στο 5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Ο Διοικητής της BoE Andrew Bailey σηματοδότησε ότι οι χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό, εξασφαλίζοντας παράλληλα βιώσιμη ανάπτυξη.

«Είναι ζωτικής σημασίας ο πληθωρισμός να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μειώσουμε πολύ γρήγορα ή κατά πολύ», δήλωσε ο Bailey.

Ο γερμανικός δείκτης DAX 40 σημείωσε ρεκόρ την Πέμπτη, κλείνοντας στις 19.002,38 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,55%. Ο CAC 40 κέρδισε 2,29%, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,91% και ο FTSE MIB σκαρφάλωσε 1,16%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών δεικτών ξεκίνησαν την Παρασκευή με αρνητική πορεία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η χαλάρωση της Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την BoE να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους.

Θετική τάση στην Ασία, εκτός από την Κίνα

Οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν θετική πορεία, εκτός από την Κίνα, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητο το επιτόκιό της στο 0,25%, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,8%. Η ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ/γιεν Ιαπωνίας έκλεισε την Πέμπτη στο 142,6 και διαπραγματεύεται στο 142,2 την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 0,3%.

Η Κίνα εξέπληξε τις αγορές διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς της, με το 1ετές επιτόκιο LPR στο 3,35% και το 5ετές επιτόκιο στο 3,85%.

Αντίθετα, το Χονγκ Κονγκ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς του, σύμφωνα με τη Fed. Κοντά στο κλείσιμο της Πέμπτης, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,8%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1% και ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,9%. Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησε κατά 0,5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 31 νεκροί (upd)

Εβδομαδιαία άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα