ΑΘΗΝΑ
13:29
|
22.09.2024
Οι προεδρικές εκλογές της Σρι Λάνκα πέρασαν σε 2ο γύρο καταμέτρησης αφού κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε το 50% συν μία ψήφο.
Οι εκλογές του Σαββάτου θεωρούνται ευρέως ως δημοψήφισμα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να βάλουν τη χώρα στον δρόμο της ανάκαμψης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι προεδρικές εκλογές της Σρι Λάνκα πέρασαν σε δεύτερο γύρο καταμέτρησης αφού κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε το 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για να ανακηρυχθεί νικητής, αναφέρει το BBC.

Η εκλογική επιτροπή θα μετρήσει τώρα τη δεύτερη και την τρίτη επιλογή των ψηφοφόρων για πρόεδρο – οι άνθρωποι κλήθηκαν να σημειώσουν έως και τρεις υποψηφίους με σειρά προτίμησης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Ο πρώτος γύρος, ο οποίος διεξήγαγε την καταμέτρηση της βασικής επιλογής του υποψηφίου από τον κόσμο, είχε τον Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε, έναν αριστερό πολιτικό στο προβάδισμα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα.

Ωστόσο, τα πλήρη αποτελέσματα του πρώτου γύρου καταμέτρησης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, η εκλογική επιτροπή είπε ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εκτός από τον Ντισαναγιάκε και τον Πρεμαντάσα έχουν αποκλειστεί.

Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων που έχουν αποκλειστεί θα ελεγχθούν τώρα για να διαπιστωθεί εάν δόθηκαν δευτερεύουσες ή τρίτες προνομιακές ψήφοι στους δύο πρωτοπόρους.

Οι εκλογές του Σαββάτου ήταν οι πρώτες που διεξήχθησαν από τότε που μαζικές διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον ηγέτη της χώρας,Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, το 2022, αφού η χώρα υπέστη τη χειρότερη οικονομική της κρίση.

Και στις οκτώ προεδρικές εκλογές της Σρι Λάνκα από το 1982, ο νικητής αναδείχθηκε κατά τον πρώτο γύρο της καταμέτρησης. Αυτή η δημοσκόπηση έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο κοντινές στην ιστορία της χώρας.

Δεκαεπτά εκατομμύρια κάτοικοι της Σρι Λάνκα είχαν δικαίωμα ψήφου το Σάββατο και η εκλογική επιτροπή της χώρας δήλωσε ότι ήταν η πιο ειρηνική στην ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, η αστυνομία ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας αργά το βράδυ του Σαββάτου επικαλούμενη «δημόσια ασφάλεια». Η άρση έγινε το μεσημέρι τοπική ώρα (06:30 GMT).

Ο Ντισαναγιάκε υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και χρηστή διακυβέρνηση – μηνύματα που απήχησαν έντονα στους ψηφοφόρους που φωνάζουν για συστηματική αλλαγή από την κρίση.

Τα πρώτα αποτελέσματα τον έδειξαν να βρίσκεται στο προβάδισμα, με αποτέλεσμα να τον συγχαρούν πολλά πρόσωπα υψηλού προφίλ – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Αλλά οι τελευταίοι αριθμοί τον δείχνουν να χάνει έδαφος από τον Πρεμαντάσα.

Ο νυν πρόεδρος Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε κέρδισε το 17% των ψήφων, τοποθετώντας τον στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Οικονομική κατάρρευση

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα δίδυμα καθήκοντα της αναζωογόνησης της οικονομίας και της απελευθέρωσης εκατομμυρίων από τη συντριβή της φτώχειας.

Μια οικονομική κατάρρευση πυροδότησε την εξέγερση «Aragalaya» (αγώνα) που ανέτρεψε τη Ρατζαπάξα από το προεδρικό μέγαρο το 2022.

Εκείνη την εποχή, τα αποθέματα συναλλάγματος της Σρι Λάνκα είχαν στερέψει, αφήνοντας τη χώρα ανίκανη να εισάγει βασικά είδη όπως καύσιμα. Το δημόσιο χρέος είχε εκτιναχθεί στα 83 δισ. δολάρια ενώ ο πληθωρισμός μεγεθύνθηκε στο 70%.

Αυτό έκανε τα βασικά, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, απρόσιτα για τους απλούς ανθρώπους.

Η οικονομική εξαθλίωση της χώρας έχει κατηγορηθεί για μεγάλα λάθη πολιτικής, αδύναμες εξαγωγές και χρόνια υποφορολόγησης. Αυτό επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία έπνιξε τον τουρισμό, βασικό οικονομικό μοχλό.

Αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης κατηγορήσει τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση, τροφοδοτώντας την οργή εναντίον του Ρατζαπάξα και της οικογένειάς του, που κυβέρνησαν συλλογικά τη Σρι Λάνκα για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Η πιο σοβαρή πρόκληση είναι πώς να αποκατασταθεί αυτή η οικονομία», είπε ο Δρ. Αθουλασίρι Σαμαρακούν, πολιτικός επιστήμονας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Σρι Λάνκα, στην Υπηρεσία Σινχαλών του BBC.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Βικρεμεσίγκχε είχε εξασφαλίσει ένα σωσίβιο 2,9 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο είναι κρίσιμο για το άνοιγμα πρόσθετων διαύλων χρηματοδότησης, αλλά συνοδεύεται από αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και διακυβέρνηση.

Η Σρι Λάνκα αναδιαρθρώνει τους όρους πληρωμών του χρέους της με ξένους και εγχώριους δανειστές, σύμφωνα με την εντολή του ΔΝΤ. Η κύρια εστίαση ήταν το εξωτερικό χρέος των 36 δισ. δολαρίων της χώρας, εκ των οποίων τα 7 δισ. δολάρια οφείλονται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο διμερή πιστωτή της.

Ο Ντισαναγιάκε έχει υποσχεθεί να αναπτύξει τους τομείς της μεταποίησης, της γεωργίας και της πληροφορικής. Έχει επίσης δεσμευτεί για αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο Πρεμαντάσα πίεσε επίσης για την πληροφορική καθώς και για τη δημιουργία 25 νέων βιομηχανικών ζωνών. Είπε ότι ο τουρισμός πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να γίνει ο κορυφαίος κερδισμένος ξένο συνάλλαγμα της χώρας.

Ο Βικρεμεσίνγκχε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας είπε ότι θα διπλασιάσει τις αφίξεις τουριστών και θα δημιουργήσει ένα εθνικό ταμείο πλούτου καθώς και νέες οικονομικές ζώνες για να αυξήσει την ανάπτυξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Ιράν (upd)

Δύο σεισμικές δονήσεις στην Χαλκιδική

Γερμανία: Το AfD βρίσκεται σε τροχιά για άλλη μια νίκη στις πολιτειακές εκλογές

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία – 2 νεκροί, 2 διασωθέντες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα