ΑΘΗΝΑ
13:09
|
23.09.2024
Για ένα αυτόνομο κράτος, κατά τα πρότυπα του Βατικανού, στο κέντρο των Τιράνων κάνει λόγο το Τάγμα Μπετακσί μετά τις δηλώσεις του Έντι Ράμα.
Ο πληθυσμός της Αλβανίας είναι κατά περίπου 50% μουσουλμάνοι και από αυτούς το 10% είναι πιστοί του Τάγματος Μπεκτάσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραχώρηση αυτονομίας στη μουσουλμανική κοινότητα του Τάγματος Μπεκτάσι, ενός ισλαμικού τάγματος σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον τον 13ο αιώνα στην Τουρκία, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Κάνοντας λόγο για προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του έσωσε Εβραίους πρόσφυγες από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προστάτευσε Αφγανούς μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία πριν από τρία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στη Μητέρα Τερέζα, τη μοναχή από την Αλβανία που όπως είπε «ενσάρκωσε την αγάπη για την ανθρωπότητα»

Η Μητέρα Τερέζα «μάς είπε ότι δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε μεγάλα πράγματα, αλλά όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη», είπε. «Αυτή είναι η έμπνευσή μας για την υποστήριξη της μετατροπής του Τάγματος Μπεκτάσι σε κυρίαρχο κράτος στην πρωτεύουσά μας, τα Τίρανα, ως ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης», τόνισε ο Έντι Ράμα.

Ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων της Αλβανίας είναι κατά περίπου 50% μουσουλμάνοι με τον υπόλοιπο πληθυσμό Καθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς και άλλες μικρότερες κοινότητες, ενώ οι πιστοί του Τάγματος Μπεκτάσι αποτελούν περίπου το 10% των μουσουλμάνων στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα παραχωρηθεί νομικά η αυτονομία, αλλά το Τάγμα Μπεκτάσι κάνει λόγο για μια κίνηση που αποτελεί «αρχή μιας νέας εποχής που προωθεί την παγκόσμια θρησκευτική ανοχή».

«Ένα τέτοιο ιστορικό βήμα στοχεύει στην αναγνώριση του Τάγματος Μπεκτάσι ως κυρίαρχου, αυτοδιοικούμενου κράτους, δεσμευμένου να υποστηρίξει την αιωνόβια κουλτούρα μετριοπάθειας και πνευματικής ανάμειξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Τάγμα θα λάβει κυριαρχία παρόμοια με αυτή του Βατικανού, που θα διέπει τα θρησκευτικά και διοικητικά ζητήματα ανεξάρτητα από την Αλβανία, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ η υπηκοότητα θα παρέχεται μόνο στα κορυφαία μέλη του Τάγματος και στα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση του κράτους και η ηγεσία θα προέρχεται από τον αρχηγό του Τάγματος, Μπάμπα Μόντι, και ένα συμβούλιο που θα παρακολουθεί τη θρησκευτική και διοικητική λειτουργία.

«Το νέο κράτος δεν θα στοχεύει τίποτα άλλο παρά την πνευματική ηγεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Τάγμα Μπεκτάσι δημιουργήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα και απέκτησε πολιτικό βάρος τον 15ο αιώνα, όταν το τάγμα κυριαρχούσε στο Σώμα των Γενιτσάρων, τις επίλεκτες μονάδες πεζικού που αποτελούσαν τα στρατεύματα του Οθωμανού σουλτάνου. Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ απαγόρευσε τα θρησκευτικά ιδρύματα που δεν ανήκαν στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και τα κεντρικά γραφεία της κοινότητας Μπεκτασί μεταφέρθηκαν στην Αλβανία, όπου αναμίχθηκε στην πολιτική. Ένα από τα μέλη της, ο Ισμαήλ Κεμάλ, ήταν αυτός που κήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και «ψυχολογικός πόλεμος» στον Λίβανο

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα: Από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο στην προεδρία της Σρι Λάνκα

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα