ΑΘΗΝΑ
09:03
|
23.09.2024
«Έφυγε» μετά από επώδυνη ασθένεια στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στην  Αθήνα.
Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

A glooming peace with it this morning brings
The sun for sorrow will not show his head
Μια σκοτεινή γαλήνη τούτο το πρωϊνό φέρνει
Ο ήλιος από θλίψη την κεφαλή του δεν θα δείξει»
Γουίλιαμ Σαίξπηρ

O Βαγγέλης Τσεκούρας γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας το 1953. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μετεκπαιδεύθηκε στη Σορβόννη. Συμμετείχε ενεργά στο Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα 1971-1974 και ήταν μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής Σχολής το Φεβρουάριο του 1973. Συνελήφθη από την ΕΣΑ τον Μάιο του 1973 και βασανίστηκε απάνθρωπα στο ΕΑΤ ΕΣΑ. Υπήρξε μάχιμος δικηγόρος, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Νομικός σύμβουλος στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και νομικός σύμβουλος στον ΕΦΕΤ, εργάσθηκε πάντα άοκνα με αυταπάρνηση και βαθιά αίσθηση του καθήκοντος.

Τον Βαγγέλη τον γνώρισα πριν από 20 χρόνια σε ένα συνέδριο στον Μόλυβο και έκτοτε διατηρήσαμε στενή και βαθειά πολιτική επαφή και διάλογο, συμφωνώντας απολύτως στα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τον ελληνισμό, δηλαδή την απόλυτη αντίθεση στο εξωφρενικό σχέδιο Ανάν, διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (!), όπως και τα αποικιοκρατικά Μνημόνια και Δανειακές, το πρώτο, το PSI, που είχε του είχε προκαλέσει εντονότατη αγανάκτηση, και το τρίτο.

Ο Βαγγέλης με βοήθησε επίσης πολύ, με τις νομικές του γνώσεις και ειδικά τη βαθειά «συστημική», συνταγματικο-πολιτειακή του σκέψη, στο να βεβαιωθώ για την ορθότητα των νομικών ιδίως κριτικών που διατύπωσα στα άρθρα και τα βιβλία μου προς το σχέδιο Ανάν και τις πενταμερείς διασκέψεις για το κυπριακό.

Ο Βαγγέλης συνυπέγραψε επίσης, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και σειρά προσωπικοτήτων, διακήρυξη με την οποία ζητούσε να γίνει σεβαστή η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2024 (Έκκληση προσωπικοτήτων προς τον Ελληνικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου).

Ήταν παντρεμένος με την νηπιαγωγό Βαρβάρα Φατσικώστα με την οποία απέκτησε ένα μονάκριβο γιό, τον Κωνσταντίνο. «Έφυγε» μετά από επώδυνη ασθένεια στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στην  Αθήνα.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά στις 11 π.μ. Στους πολυαγαπημένους του Βαρβάρα και Κωνσταντίνο, στους οικείους και τους φίλους του θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Σπάνια μια εξωτερική πολιτική χρεοκόπησε τόσο εντυπωσιακά, αλλά και σπάνια μια χώρα εμφανίζεται τόσο «πεθαμένη», χωρίς καν συνείδηση αυτής της χρεοκοπίας.
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Οριακή νίκη για το SPD στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Το Ισραήλ μεταξύ σφύρας και άκμονος

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος-Πού θα βρέξει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα