ΑΘΗΝΑ
17:30
|
23.09.2024
Επιτιθέμενο στον Λίβανο το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο ενώ οι διεθνείς οργανισμοί βρίσκονται «σε κατάσταση ηθικής κατάρρευσης», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση της TASC στη Νέα Υόρκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο θα οδηγήσουν σε περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν πριν από τη μεγάλη πολύνεκρη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 182 ανθρώπους και τραυματίσει πάνω από 700, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Στον απολογισμό περιλαμβάνονται «παιδιά, γυναίκες και τραυματιοφορείς», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στα δύο κύματα πολύνεκρων επιθέσεων μέσω της παγίδευσης ηλεκτρονικών συσκευών με εκρηκτικά και την ταυτόχρονη πυροδότησή τους την περασμένη βδομάδα. Ακολούθησε επιπλέον μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό που άφησε πίσω της 38 νεκρούς.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά του Λιβάνου και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραήλ είναι μια σαφής εκδήλωση των προσπαθειών διάδοσης του πολέμου στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη που διοργανώθηκε από την Τουρκοαμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (TASC).

Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα απειλεί περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη.

«Οι παγκόσμιοι θεσμοί και οι οργανισμοί δεν έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσουν την καταπίεση στη Γάζα ή να αποτρέψουν τη σφαγή εκ μέρους του Ισραήλ», τόνισε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα χάνει την «αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία» της, υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας βρίσκονται, «όπως φαίνεται, σε κατάσταση ηθικής κατάρρευσης».

«Η σφαγή που συνεχίζεται στη Γάζα εδώ και 352 ημέρες το έδειξε για άλλη μια φορά», είπε.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειές για να σταματήσει την πολιτική «κατοχής, εισβολής και σφαγής» του Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.

«Δεν έχουμε μείνει σιωπηλοί και δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση στην ιερότητα και την ιστορική θέση του Τζαμιού Αλ Άκσα, της πρώτης μας Qibla [κατεύθυνση προς τη μεριά της Μέκκας για ισλαμική προσευχή]», υπογράμμισε ο Ερντογάν.


Ερντογάν: Το Ισραήλ διεξάγει επιθέσεις παρόμοιες με τρομοκρατικής οργάνωσης

Ο Ερντογάν καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες επικυρώνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις ευρύτερες φιλοδοξίες του Ισραήλ να επεκτείνει τον πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Μιλώντας στον Τύπο στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε επιθέσεις παρόμοιες με τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Με αυτήν την επίθεση, το Ισραήλ έδειξε ότι δεν έχει ευαισθησίες για τους αμάχους, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να επιτύχει τις απεχθής φιλοδοξίες του», είπε, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τώρα μια «δυσεξήγητα τεράστια κρίση», προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τα δυτικά έθνη, «να σταματήσουν να παρακολουθούν τις αποτρόπαιες ενέργειες του Ισραήλ και να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα».

Πριν από την ομιλία του στις 24 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα παρουσιάσει τις προοπτικές της Τουρκίας «για τα θέματα της ατζέντας της περιοχής μας και της ανθρωπότητας».

«Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στις κοινές ενέργειες που μπορούν να γίνουν κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και των επιθετικών πολιτικών του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #28: Οι Ρωμαίοι και μια ζουμερή θεωρία συνωμοσίας

Investigate Europe-Reporters United-ΕφΣυν: «Μέγας χορηγός των ελληνικών ενώσεων ασθενών η φαρμακοβιομηχανία»

Μάριος Σαλμάς: Διεγράφη και από μέλος της ΝΔ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (upd)

Μακρόν: «Να σκεφτούμε την ειρήνη του αύριο» και «τη σχέση μας με τη Ρωσία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα