ΑΘΗΝΑ
16:36
|
23.09.2024
Η Γενική συνέλευση της FIDE αποφάσισε να παρατείνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τα τουρνουά της
Η FIDE απέκλεισε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τα ομαδικά της τουρνουά τον Μάρτιο του 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) ψήφισε υπέρ της παράτασης του αποκλεισμού Ρώσων και Λευκορώσων σκακιστών, ενώ τάχθηκε υπέρ του να εξεταστεί η άρση των κυρώσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες και νεαρούς αγωνιζόμενους από τις δύο χώρες.

Η FIDE απέκλεισε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τα ομαδικά της τουρνουά τον Μάρτιο του 2022 μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι παίκτες από τις δύο χώρες θα μπορούσαν να αγωνιστούν ατομικά υπό ουδέτερη σημαία.

Ενώ ψήφισε υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας την Κυριακή, η γενική συνέλευση της FIDE ενέκρινε πρόταση για διαβουλεύσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών για παίκτες με αναπηρίες ή παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, ώστε ενδεχομένως να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις διεθνείς εκδηλώσεις υπό ρωσική σημαία.

Αντιπρόσωποι από 66 χώρες υποστήριξαν την πρωτοβουλία που πρότεινε το Συμβούλιο της FIDE, ένα εποπτικό όργανο υπό την προεδρία του προέδρου της FIDE και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Ο τελευταίος, ωστόσο, απέφυγε να προεδρεύσει της συνεδρίασης της συνέλευσης για την αναθεώρηση των κυρώσεων.

Σαράντα ένας αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των αποκλεισμών, 21 χώρες τάχθηκαν υπέρ της πλήρους άρσης της απαγόρευσης, ενώ 27 απείχαν ή απουσίαζαν.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει τη δέσμευση της FIDE για συμπερίληψη, με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο», είπε ο αντιπρόεδρος της FIDE Βισβανάθαν Ανάντ στη συνέλευση πριν από την ψηφοφορία, αναφέρει το Reuters.

Δεδομένης και της πίεσης εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών σκακιστών, συμπεριλαμβανομένου του πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν, η FIDE απέρριψε την πρόταση του Κιργιστάν για πλήρη επαναφορά των δύο χωρών.

Πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καθώς και ορισμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, υποστήριξαν την άρση των κυρώσεων. Η πλειονότητα των δυτικών κρατών– συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του μεγαλύτερου μέρους της ΕΕ – ψήφισαν υπέρ της διατήρησής τους.

Η Ρωσία έχει υποστηρίζει πως το σκάκι πρέπει να μείνει αδέσμευτο από την πολιτική, προτρέποντας τη διεθνή σκακιστική κοινότητα να άρει όλες τις κυρώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Αντρέι Φιλάτοφ, σημείωσε:

«Η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη για συνομιλίες, για ειρηνικό διάλογο, ενώ ο αντίπαλός μας ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Η επιθετικότητα δεν έφερε ποτέ τίποτα καλό σε κανέναν, και ακριβώς ο σκακιστικός κόσμος μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα»

«Καμία χώρα που συμμετέχει σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχει υποβληθεί σε μεροληπτικά μέτρα από τη FIDE στο παρελθόν, ειδικά σε αποκλεισμό από την οικογένεια της FIDE», είπε ο Φιλάτοφ στο TASS.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η FIDE ακύρωσε προηγούμενη απόφασή της να αποβάλει τη Ρωσία από την ομοσπονδία για δύο χρόνια λόγω της διοργάνωσης σκακιστικών τουρνουά σε πρώην ουκρανικές περιοχές.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: Το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο

Ο Νετανιάχου θέλει να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στα βόρεια σύνορα

Πατριαρχείο στο Κίεβο ζητά από το Φανάρι ο Ζελένσκι

Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.: 101,53 εκατομμύρια για τις καταστροφές του «Daniel»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα