Το Ισραήλ «δεν αντιμετωπίζει επαρκή πίεση» για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στον Λίβανο είναι ένα ναρκοπέδιο το οποίο η διεθνής κοινότητα ίσως να μην μπορέσει να διαχειριστεί, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή την εμφάνισή του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Γεραπετρίτης υπενθύμισε πως η Ελλάδα εξελέγη προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 επισημαίνοντας τους «ιστορικούς δεσμούς» της Αθήνας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, λέγοντας πως της δίνουν «αξιοπιστία για να δράσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης».
FM Gerapetritis: Europe needs to remain strong, powerful, united, and enlarged to face tremendous challenges aheadhttps://t.co/RPQ7X5B33S pic.twitter.com/NOLQ5ouEwz
— ANA-MPA news (@amna_newseng) September 23, 2024
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, και στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους» ανέφερε ο Γεραπετρίτης στο Reuters στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως υποστήριξε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνεχής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ» είπε μετά από μια συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αραβικών χωρών και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο οι Άραβες και οι Ευρωπαίοι «να ακολουθήσουν κοινές και όχι διάσπαρτες πρωτοβουλίες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Ισραήλ, αλλά η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες μέρες δείχνει μια συλλογική διεθνή αποτυχία.
«Δεν έχουμε αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης και όσο περισσότερο διαχέεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Λίβανος «θα μπορούσε εύκολα να γίνει ζώνη τεράστιας εχθρότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι ένα ξεκάθαρο ναρκοπέδιο».
Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει ένα σχέδιο προσωρινής μεταφοράς παιδιών που τραυματίστηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε ο Γεραπετρίτης, αυτές οι συζητήσεις, μαζί με τον συντονισμό σε επίπεδο λογιστικής υποστήριξης με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζει ότι θα αποδώσουν σύντομα καρπούς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 500 παιδιά στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού.