ΑΘΗΝΑ
00:10
|
24.09.2024
Το Ισραήλ «δεν αντιμετωπίζει επαρκή πίεση» για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα τόνισε στο Reuters ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης.
Γιώργος Γεραπετρίτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ «δεν αντιμετωπίζει επαρκή πίεση» για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στον Λίβανο είναι ένα ναρκοπέδιο το οποίο η διεθνής κοινότητα ίσως να μην μπορέσει να διαχειριστεί, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή την εμφάνισή του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γεραπετρίτης υπενθύμισε πως η Ελλάδα εξελέγη προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 επισημαίνοντας τους «ιστορικούς δεσμούς» της Αθήνας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, λέγοντας πως της δίνουν «αξιοπιστία για να δράσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης».

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, και στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους» ανέφερε ο Γεραπετρίτης στο Reuters στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως υποστήριξε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνεχής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ» είπε μετά από μια συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αραβικών χωρών και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο οι Άραβες και οι Ευρωπαίοι «να ακολουθήσουν κοινές και όχι διάσπαρτες πρωτοβουλίες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Ισραήλ, αλλά η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες μέρες δείχνει μια συλλογική διεθνή αποτυχία.

«Δεν έχουμε αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης και όσο περισσότερο διαχέεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Λίβανος «θα μπορούσε εύκολα να γίνει ζώνη τεράστιας εχθρότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι ένα ξεκάθαρο ναρκοπέδιο».

Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει ένα σχέδιο προσωρινής μεταφοράς παιδιών που τραυματίστηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο Γεραπετρίτης, αυτές οι συζητήσεις, μαζί με τον συντονισμό σε επίπεδο λογιστικής υποστήριξης με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζει ότι θα αποδώσουν σύντομα καρπούς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 500 παιδιά στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Τείχος δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν φτιάχνει το Ιράν

Τρομοκρατία οι εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο λέει πρώην διευθυντής της CIA

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα