ΑΘΗΝΑ
15:05
|
23.09.2024
«Παιδιά, γυναίκες και ιατρικό προσωπικό» ανάμεσα στους νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες των ισραηλινών επιθέσεων στον νότιο Λίβανο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές την αεροπορική επίθεση που ξεκίνησε το πρωί στον Λίβανο.

Σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου από τις επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 182 άνθρωποι και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν. Συμπεριλαμβάνονται «παιδιά, γυναίκες, ιατρικό προσωπικό», σημείωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το Ισραήλ πραγματοποίησε μέσα σε μισή ώρα πάνω από 80 αεροπορικά χτυπήματα.

Άλλες αναφορές ανεβάζουν τους νεκρούς σε περίπου 150 και τους τραυματίες σε περίπου 700.

Τα νοσοκομεία του Λιβάνου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα μη έκτακτα χειρουργεία να ακυρώνονται ενώ τα σχολεία κλείνουν σήμερα και αύριο σε όλο το νότιο Λίβανο και στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού.

«Βλέπουμε μεγάλα χτυπήματα όλη μέρα. Ακούσαμε drones και μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό δεν είναι πια κλιμάκωση, είναι ξεκάθαρα πόλεμος, που μόνο δεν ονομάζεται έτσι.

Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό για να επιτεθούν σε αυτό που αποκαλούν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ. Ακούμε επίσης τη Χεζμπολάχ που είπε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε πολλές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις.

Λαμβάνουμε ορισμένα στοιχεία και από την ισραηλινή πλευρά. Πέντε Ισραηλινοί φέρονται να τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να ηρεμήσει αυτό», ανέφερε ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα Ιμράν Καν.

Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξέυοντας δεκάδες ρουκέτες στην πλευρά του Ισραήλ. Σύμφωνα με δήλωσή της, στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες υλικοτεχνικής υποστήριξης στοχοποιήθηκαν με «δεκάδες» ρουκέτες, ως απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τουλάχιστον 35 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο και έχουν διαπιστωθεί αρκετά πλήγματα. Άλλες ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν από την αεράμυνα και άλλες χτύπησαν σε ακατοίκητες περιοχές, συμπληρώνει.



Το πρωί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα «προληπτικά πλήγματα» στόχευαν 300 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ.

Κάτοικοι του νότιου Λιβάνου και της Βηρυτού έλαβαν SMS, όπως εικάζεται, από τον ισραηλινό στρατό, που τους καλούσαν να εκκενώσουν γρήγορα τις τοποθεσίες τους, ανέφερε το πρωί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).


Ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας, Ζιάντ Μακάρι, προέτρεψε τον κόσμο να μην δώσει στις προειδοποιήσεις «περισσότερη προσοχή από ό,τι τους αξίζει», ενώ τα μηνύματα σχολιάζονται ως διεξαγωγή ψυχολογικού πολέμου.


Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να διασφαλιστεί η επιστροφή των Ισραηλινών κατοίκων στις γειτνιάζουσες με τον Λίβανο περιοχές, καθώς πάνω από 60.000 από αυτούς έχουν εκκενώσει τις προηγούμενες τοποθεσίες τους.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, η παραπάνω δηλώσεις του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να δείχνουν στην κατεύθυνση μιας χερσαίας εισβολής, καθώς το να πιεστεί η Χεζμπολάχ να αποτραβηχτεί από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο δεν είναι «κάτι που ο στρατός θα μπορούσε να κάνει εύκολα με την αεροπορία».

«Το ιστορικό των εισβολών του Ισραήλ στον Λίβανο δεν είναι -για εκείνο- ευτυχές. Δεν έχουν πάει με τον τρόπο που αναμενόταν και παρά τις προβλέψεις για το πώς [οι εισβολές] θα άλλαζαν τα πράγματα στρατηγικά για το Ισραήλ, αυτό τους άφησε, στο παρελθόν, σε μεγαλύτερο χάος όσον αφορά την ασφάλειά τους στον Βορρά από ό,τι εκτιμούσαν», σημειώνει ο Μπόουεν.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.: 101,53 εκατομμύρια για τις καταστροφές του «Daniel»

Στέφανος Κασσελάκης στο X: «Είμαι εδώ»

FIDE: Η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία παρέτεινε τον αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα