ΑΘΗΝΑ
13:29
|
23.09.2024
Ο επικεφαλής του JVP, αριστερού κόμματος που ηγήθηκε μεγάλων εξεγέρσεων τις δεκαετίες του '70 και του '80, Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα, ορκίστηκε πρόεδρος της Σρι Λάνκα.
Ο Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος που ηγήθηκε μεγάλων εξεγέρσεων τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP), Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα, ορκίστηκε ως νέος πρόεδρος της Σρι Λάνκα μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σαββάτου.

Ο Ντισαναγιάκα ορκίστηκε στο κτίριο της Προεδρικής Γραμματείας στο Κολόμπο νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε σημείωσε, ο νέος πρόεδρος σημείωσε πως κατανοεί την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σρι Λάνκα και πως θα εργαστεί σκληρά για να υλοποιήσει τις ελπίδες των ανθρώπων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποκαταστήσω πλήρως την εμπιστοσύνη του λαού στους πολιτικούς», είπε ο Ντισαναγιάκα μετά την ορκωμοσία.

«Δεν είμαι μάγος, δεν είμαι μάγος», πρόσθεσε. «Υπάρχουν πράγματα που ξέρω και πράγματα που δεν ξέρω, αλλά θα αναζητήσω τις καλύτερες συμβουλές και θα κάνω το καλύτερο. Γι’ αυτό χρειάζομαι την υποστήριξη όλων».

Ο 55χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Janatha Vimukthi Peramuna-JVP) και της συμμαχίας Εθνική Δύναμη του Λαού (NPP) κέρδισε την προεδρία με 42,31% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Σρι Λάνκα.

Ο Ντισαναγιάκα έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να καθαρίσει την πολιτική στο νησιωτικό κράτος της Νότιας Ασίας.

Οι εκλογές ήταν οι πρώτες από τότε που μαζικές διαμαρτυρίες ανάγκασαν τον Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε να παραιτηθεί μεσούσης μιας οικονομικής κατάρρευσης το 2022.

Η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έφεραν σοβαρές δυσκολίες σε πολλούς ανθρώπους με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν για αυτά στην κάλπη τον Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκα, ο οποίος έγινε πρόεδρος μετά τη φυγή του Ραγιαπάκσε.

Το JVP ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων, μίας το 1971 και μίας το 1987-1989, κατά την καταστολή των οποίων σκοτώθηκαν, όπως εκτιμάται, πάνω από 80.000 άτομα.

Ο Ντισαναγιάκα βρισκόταν στην καθοδήγηση φοιτητών του JVP κατά τη διάρκεια της δεύτερης εξέγερσης (1987-1989) και έχει περιγράψει πώς ένας από τους δασκάλους του τον προστάτευσε για να τον σώσει από τα τάγματα θανάτου που υποστηριζόταν από την κυβέρνηση και σκότωναν ακτιβιστές του κόμματος.

Το κόμμα παρέμεινε περιφερειακός παίκτης στην πολιτική της Σρι Λάνκα και κέρδισε λιγότερο από το 4% των ψήφων κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2020.

Το 2004, το JVP συμμάχησε με το Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα (SLFP), ως μέρος της Ενωμένης Συμμαχίας Ελευθερίας του Λαού (UPFA) στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2004 και κέρδισε 39 έδρες στο κοινοβούλιο. Ο Ντισαναγιάκα διορίστηκε από την Πρόεδρο Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα Υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Γης και Άρδευσης στην κοινή κυβέρνηση SLFP-JVP τον Φεβρουάριο του 2004.

Παραιτήθηκε από το υπουργικό του χαρτοφυλάκιο στις 16 Ιουνίου 2005, μαζί με τους άλλους υπουργούς του JVP, μετά την απόφαση του κόμματος να αποχωρήσει από την UPFA λόγω της αντίθεσής του στον αμφιλεγόμενο κοινό μηχανισμό της κυβέρνησης της Προέδρου Κουμαρατούνγκα με τους Τίγρεις Ταμίλ (LTTE) για τον συντονισμό της ανακούφισης από το τσουνάμι στο βορρά και ανατολικές επαρχίες.

Ο Ντισαναγιάκα συγκαταλέγει στους ήρωές του τον μαρξιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, ωστόσο, παράλληλα με την άνοδο της δημοτικότητάς του, έχει αμβλύνει τις θέσεις του, δηλώνοντας ότι πιστεύει σε μια ανοιχτή οικονομία και δεν είναι εντελώς αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και «ψυχολογικός πόλεμος» στον Λίβανο

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Διεγράφη από τη ΝΔ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς (upd)

Αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο στο κέντρο των Τιράνων ιδρύει ο Ράμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα