ΑΘΗΝΑ
11:02
|
23.09.2024
Γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας θα κάνουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για αύριο Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, στις λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας ορίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνάντηση θα παραστούν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία θα είναι σφικτή καθώς οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν δίνουν τα περιθώρια διμερών επισκέψεων, θα κυριαρχήσει μια γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση.

«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εν μέσω προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα και της απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκιν Κουεγιάρ να βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έως τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, αν δεν αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα των Κατεχομένων. Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να βολιδοσκοπεί την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης (Τουρκοκύπριοι-Ελληνοκύπριοι-ΟΗΕ) μέσα στον Οκτώβριο, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει απαντήσει θετικά. Νωρίτερα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε χθες, Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον στην Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση του προς τον Γενικό Γραμματέα και τους συντονιστές του Συμφώνου για το Μέλλον, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη, την ασφάλεια και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Παρά τις δυσκολίες, επισήμανε ο πρωθυπουργός, επιτεύχθηκε συναίνεση σε μια εποχή πόλωσης, διχόνοιας και δυσπιστίας, επειδή οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν συλλογικές λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως νεοεκλεγέν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, συμμετείχε ενεργά σε αυτές τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι το Σύμφωνο θεωρείται απαραίτητο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων.

«Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν αναγκαία αυτή η επαναβεβαίωση, η «επιστροφή στα βασικά» του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εφεξής, μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να επιλύσουμε από κοινού τις κύριες προκλήσεις της εποχής μας. Αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Με το Σύμφωνο για το Μέλλον, έχουμε έναν «οδικό χάρτη» που θα μας οδηγήσει εκεί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κίνα προτρέπει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ισραήλ

Το Ισραήλ μεταξύ σφύρας και άκμονος

Λευκός Οίκος: Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς το «συμφέρον» του Ισραήλ

Η Κένυα θα στείλει 600 ακόμη αστυνομικούς στην Αϊτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα