ΑΘΗΝΑ
02:30
|
22.11.2024
Στην τελευταία ομιλία του ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος εν μέσω πολέμων που οι ΗΠΑ ενθάρρυναν ή πυροδότησαν.
Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεβαίνοντας, σήμερα λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα, στο βήμα της 79ης ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θύμισε πως την πρώτη φορά που βρέθηκε εκεί ήταν το 1972, εποχή που ο κόσμος ήταν διχασμένος και υπήρχε και τότε πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Σήμερα διαπίστωσε πως οι τότε εχθροί, όπως ήταν τότε οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ, έγιναν εταίροι. «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα» είπε σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει «αισιοδοξία».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες» είπε θυμίζοντας ότι και ως Αντιπρόεδρος αντιμετώπισε τις προκλήσεις του πολέμου στο Ιράκ επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να τερματίσει την 20ετή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. 

«Πολλοί κοιτούν τον κόσμο με απελπισία αλλά όχι εγώ» είπε αναφερόμενος στους πολέμους, την πείνα, την τρομοκρατία, τις συγκρούσεις σε Ουκρανία, Γάζα, Σουδάν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία διέκρινε ορισμένα «καλά νέα» πως η χώρα «παραμένει ελεύθερη», πως ο «Πούτιν έχει αποτύχει στο βασικό του σκοπό» και πως το ΝΑΤΟ είναι «ισχυρότερο από ποτέ». Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα στρέψουν αλλού το βλέμμα και θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Δεν παρέλειψε την αναφορά στον βασικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, την Κίνα, τονίζοντας πως ενισχύονται και δυναμώνουν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με συμμάχους και εταίρους τους στην περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού.

Στη συνέχεια έριξε κροκοδείλια δάκρυα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Γάζας σαν να μην είναι οι ΗΠΑ που εξοπλίζουν το Ισραήλ συνεχώς με κάθε είδους βόμβες και όπλα. Κάλεσε παρόλα αυτά τις εμπόλεμες πλευρές πως είναι ώρα «να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Αναφορά έκανε στις εκστρατείες εμβολιασμού στην Αφρική κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) αλλά και στις προσπάθειες για επενδύσεις υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην υποσαχάρεια Αφρική και αλλού.

Από την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου δεν έλειψε μία σύντομη αναφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την διεύρυνσή του, αλλά και στην πολυεπίπεδη μεταμόρφωση του τρόπου ζωής τα επόμενα χρόνια από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τόνισε πως κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά πως θα πρέπει να ευνοήσει τη βελτίωση της ζωής των καθημερινών ανθρώπων και όχι αυταρχικών ηγετών.

«Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το λαό και όχι το αντίθετο» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος Μπάιντεν  προσθέτοντας πως οι λαοί σε διάφορες χώρες όπως στην Ουγκάντα ή τη Βενεζουέλα «παλεύουν για τα δικαιώματά τους».

«Κάθε εποχή έχει τις προκλήσεις της….Όμως είμαστε πιο ισχυροί από όσο νομίζουμε. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί…Ο Νέλσον Μαντέλα έλεγε πως κάτι είναι αδύνατο ώσπου να γίνει» είπε και έκλεισε με ευχολόγιο υπέρ της «διεθνούς ειρήνης» σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές που άσκησε ως Πρόεδρος σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα