ΑΘΗΝΑ
06:47
|
22.11.2024
Μεταξύ των 558 νεκρών είναι τουλάχιστον 50 παιδιά. Νέα φονική επιδρομή στη Βηρυτό ενώ πολλά κράτη ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ.
Σχεδόν 500 νεκροί και 1.700 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός της ισραηλινής επίθεσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 558 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, σκοτώθηκαν και 1.835 τραυματίστηκαν, χθες Δευτέρα 23/9, σε μια ημέρα ανηλεών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, την χειρότερη μέσα σε έναν σχεδόν χρόνο συνοριακών επεισοδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι νέα ισραηλινή επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων μεταξύ των οποίων φέρεται ο διοικητής της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Κουμπαΐσι και τον τραυματισμό άλλων 15.

Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Χτυπημένο κτίριο κατοικιών σε νότια συνοικία της Βηρυτού, στο οποίο υπάρχουν αγνοούμενοι

Από αργά το βράδυ της Δευτέρας ως σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κινήθηκαν προς τα βόρεια, κάτω από ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές που φθάνουν βαθιά μέσα στη χώρα, ακόμη και κατά μήκος του κύριου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τον νότιο Λίβανο με τη Βηρυτό, ενώ η κυβέρνηση του Λιβάνου μιλάει για άνοιγμα καταφυγίων στα σχολεία, τα οποία παραμένουν από χθες κλειστά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως χρησιμοποίησε 2.000 βλήματα σε περίπου 1.500 χτυπήματα σε περίπου ένα 24ωρο, για «να εξαλείψει απειλές για τους ισραηλινούς αμάχους και να υποβαθμίσει την τρομοκρατική υποδομή και τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως τα ισραηλινά αεροπλάνα ρίχνουν φυλλάδια, στα οποία, όπως προειδοποίησε τους Λιβανέζους η Χεζμπολάχ, αναγράφεται ένα QR code, το σκανάρισμα του οποίου θα οδηγήσει στην «υποκλοπή όλων των δεδομένων» από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ, εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων σε αεροπορικές βάσεις και αποθήκες του στρατού του Ισραήλ, ενώ παγκόσμιοι ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν επείγουσα αποκλιμάκωση και οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να φύγουν το συντομότερο από τον Λίβανο.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο ακόμη υπάρχουν πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, καθώς ήδη πάνω από 30 σημερινές πτήσεις από και προς τον Λίβανο ακυρώθηκαν από αεροπορικές εταιρείες, όπως η Qatar Airways, η Turkish Airlines και διάφορες αεροπορικές με έδρα τα ΗΑΕ.

Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («Βέλη του Βορρά») χτυπήθηκαν «περίπου 1.600» θέσεις στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός, ενώ έκανε λόγο και για «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, με στόχο, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, τον επικεφαλής του νοτίου μετώπου του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος, που έσπευσε να διαβεβαιώσει πως το στέλεχός της είναι «καλά» και «σε ασφαλή τοποθεσία».

Σε μήνυμά του μέσω βίντεο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τους πολίτες του Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση», ενώ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του.

Παγκόσμια ανησυχία

Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε πως το Παρίσι ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας, όπως είχε κάνει λίγη ώρα νωρίτερα και η Αίγυπτος κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση» και προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, για έναν «γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, όπου ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προειδοποίησαν ότι η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση. «Οι ενέργειες και οι αντιδράσεις κινδυνεύουν να μεγεθύνουν αυτή την επικίνδυνη σπείρα βίας και να παρασύρουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με ασύλληπτες συνέπειες», ανέφερε η G7 σε ανακοίνωσή της

Οι χώρες της G7 -Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ- ζήτησαν επίσης να σταματήσει ο καταστροφικός κύκλος επιθέσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει από μια περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ, που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε πως έχει βαλθεί να «σύρει ολόκληρη την περιοχή στο χάος».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή», είπε σε συνέντευξή του στο CNN. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο Λίβανος μια άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», σημείωσε ο Πεζεσκιάν.

Ο από τις 28 Ιουλίου 2024 πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση πως τα τρέχοντα γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία «μπορεί να είναι επικίνδυνη για το μέλλον του κόσμου και του ίδιου του πλανήτη Γη, επομένως πρέπει να αποτρέψουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται από το Ισραήλ».

«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα που υπερασπίζεται, υποστηρίζεται και τροφοδοτείται από δυτικές χώρες», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, καταδίκασε τις επιθέσεις που διαπράττονται «αδιακρίτως» και προκαλούν θύματα στις τάξεις των αμάχων, μετά το κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν ιδίως μέλη του κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη της κατάστασης στην περιφέρεια, ειδικά στις πρόσφατες εκρήξεις επικοινωνιακού εξοπλισμού στον Λίβανο, κι αντιτασσόμαστε σθεναρά σε επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον πολιτών», τόνισε, προσθέτοντας πως το Πεκίνο «στέκει στο πλευρό» της Βηρυτού.

Ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα και στο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας, όπου από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι την περασμένη ημέρα, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της στο κέντρο της Ντέιρ ελ Μπαλάχ, ανεβάζοντας σε 41.431 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων και 95.818 τον αριθμό των τραυματιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα