ΑΘΗΝΑ
14:12
|
24.09.2024
Η στρατιωτική συνεργασία Καΐρου και Μογκαντίσου ενισχύεται καθώς και οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις με την Αιθιοπία.
Ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας κατά την υποδοχή του αιγυπτιακού πλοίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα αιγυπτιακό πλοίο παρέδωσε μια μεγάλη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σομαλία, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι των δύο χωρών. Οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Μογκαντίσου ενισχύονται ενώ οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις με την Αιθιοπία.

Η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Καΐρου να υποστηρίξει και να ενισχύσει την ικανότητα του σομαλικού στρατού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διατήρηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, ανέφερε σε δήλωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας, Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ, μοιράστηκε μια φωτογραφία στο X (πρώην Twitter) με τον ίδιο να παρακολουθεί τον ελλιμενισμό του πλοίου.

«Η Σομαλία έχει αφήσει πίσω της το στάδιο στο οποίο της υπαγορευόταν και περίμενε την έγκριση άλλων για το με ποιους θα εμπλακεί. Ξέρουμε τα συμφέροντά μας και θα επιλέξουμε μεταξύ των συμμάχων και των εχθρών μας. Ευχαριστούμε, Αίγυπτε. Κυριαρχία!», έγραψε.

Αυτή είναι η δεύτερη παράδοση όπλων στην Αίγυπτο σε λιγότερο από ένα μήνα, αφού το Κάιρο δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί το Μογκαντίσου εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών του Αραβικού Συνδέσμου έχουν ενισχυθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Μογκαντίσου αναζήτησε υποστήριξη έναντι της Αντίς Αμπέμπα.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προχώρησε την πρώτη μέρα του 2024 στη σύναψη συμφωνίας με την αποσχισθείσα από τη Σομαλία Σομαλιλάνδη για τη μίσθωση 20 χιλιομέτρων της ακτής της. Η συμφωνία θα επιτρέψει στο περίκλειστο κράτος να αποκτήσει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και να χτίσει μια ναυτική βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντίς Αμπέμπα θα προσφέρει σαν αντάλλαγμα στην Χαργκέισα την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης.

Το Κάιρο, το οποίο έχει μια μακροχρόνια σύγκρουση με την Αντίς Αμπέμπα γύρω από την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο, έσπευσε προς υποστήριξη του Μογκαντίσου, κατηγορώντας την Αιθιοπία για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας με την «παράνομη» συμφωνία.

Τη Δευτέρα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελευταία αποστολή όπλων είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις της βορειοαφρικανικής χώρας βάσει του πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με τη Σομαλία.

Σε απάντηση, η Σομαλιλάνδη, την οποία η Σομαλία θεωρεί έδαφός της, είπε ότι η προμήθεια «βαρέων όπλων» από την Αίγυπτο στο Μογκαντίσου «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας περιοχής που ήδη αντιμετωπίζει περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας».

«Η ανεξέλεγκτη διάδοση όπλων σε ένα ήδη εύθραυστο περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο μιας κούρσας εξοπλισμών, με διάφορες φατρίες πιθανότατα να επιδιώκουν να αποκτήσουν τα δικά τους αποθέματα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Αιθιοπία, επί μακρόν υποστηρίκτρια του αγώνα της κυβέρνησης του Μογκαντίσου εναντίον της μαχητικής οργάνωσης αλ-Σαμπάμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εξέφρασε ανησυχία όταν η Αίγυπτος έστειλε τα πρώτα όπλα στη Σομαλία στα τέλη του περασμένου μήνα.

Κατηγόρησε τη σομαλική κυβέρνηση ότι συνεννοήθηκε με «εξωτερικούς παράγοντες» με στόχο να αποσταθεροποιήσουν το Κέρας της Αφρικής, παρά την πρόοδο στις με τη μεσολάβηση της Τουρκίας συνομιλίες μεταξύ τους για την επίλυση της διαμάχης για την ακτογραμμή.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας: Πακέτο μέτρων με μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας

Λίβανος: Φόβοι για περιφερειακή σύγκρουση στον απόηχο της μεγάλης ισραηλινής επίθεσης (upd)

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη σε ιδιοκτήτες ταξί: Κανείς υπεράνω του νόμου

Δημοσκόπηση Interview: Διάλυση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ένας στους δύο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα