Η Ουκρανία έχει «προβλήματα» με την ιστορία της, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, σε συνέντευξή του στο Polsat News τη Δευτέρα.
Ο Πολωνός ηγέτης αναφέρθηκε στην ύπαρξη «δύσκολων ζητημάτων» μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, αναφερόμενος στη σφαγή στη Βολυνία και την Ανατολική Γαλικία –τη μαζική δολοφονία Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θυμηθείτε ότι οι Ουκρανοί έχουν πολλά προβλήματα με την ιστορία τους. Αυτό δεν είναι μόνο το πρόβλημα της σφαγής στη Βολυνία, αλλά και η υπηρεσία σε μονάδες των SS, η συνεργασία με τις αρχές του Τρίτου Ράιχ και η συμμετοχή στο Ολοκαύτωμα», είπε ο Ντούντα.
Το σχόλιο του Πολωνού προέδρου έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, παρά το γεγονός ότι η Βαρσοβία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου στη σύγκρουσή του με τη Μόσχα.
Τον Αύγουστο, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, και ο υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ, απείλησαν να μπλοκάρουν την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., εκτός και αν δεχτεί τα αιτήματα για εκταφή των θυμάτων της σφαγής στη Βολυνία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υποστήριξε επίσης αυτή τη στάση και έθεσε το θέμα σε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Μαχητές του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UPA) και της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) του Στεπάν Μπαντέρα έσφαξαν έως και 100.000 Πολωνούς μεταξύ 1943 και 1945 στις περιοχές της Βολυνίας και της Ανατολικής Γαλικίας, που σήμερα ανήκουν στην Ουκρανία.
Ενώ η Βαρσοβία χαρακτηρίζει επίσημα τη σφαγή ως γενοκτονία των Πολωνών, η σύγχρονη Ουκρανία μνημονεύει τους δράστες της ως «μαχητές της ελευθερίας» και «εθνικούς ήρωες».
Εκατομμύρια Ουκρανοί υπηρέτησαν στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά χιλιάδες άλλοι πολέμησαν στη γερμανική πλευρά υπό την 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων Εθελοντών Βάφεν των SS, γνωστή ως Μεραρχία «Γαλικία».
Η μεραρχία, που δημιουργήθηκε το 1943, προσέλκυσε εθελοντές από τη σημερινή δυτική Ουκρανία. Τα μέλη της έδωσαν προσωπικό όρκο στον Αδόλφο Χίτλερ και έχουν κατηγορηθεί για θηριωδίες εναντίον Εβραίων, καθώς και Πολωνών και Σοβιετικών πολιτών.
Ο Ντούντα, ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τουσκ, επικρίνοντάς την για την ανακίνηση εντάσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, λέγοντας ότι η Πολωνία δεν πρέπει να θέσει το ζήτημα της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας ως προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμα: