Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στηλιτεύοντας την υποκριτική στάση χωρών που «πασχίζουν για εκεχειρία ενώ εξοπλίζουν την επιτιθέμενη δύναμη».
Τόνισε πως επί 11,5 μήνες, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν πάνω από 41.000 Παλαιστίνιους ενώ αγνοούνται άλλοι 10.000. «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι άνθρωποι; Δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει σημαντικά στην δοκιμασία της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kuruluhttps://t.co/x4hwOcFyB7
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 24, 2024
Κατηγόρησε ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτυχία του να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο και απαίτησε με αυτή την αφορμή τη μεταρρύθμιση του οργάνου του ΟΗΕ ώστε να διευρυνθεί και με άλλες χώρες πέρα από τα πέντε μόνιμα μέλη και τα άλλα 10 μη μόνιμα. «Η διεθνής δικαιοσύνη δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια πέντε κρατών…» είπε χαρακτηριστικά για να αναφερθεί λίγα λεπτά αργότερα στα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι από τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Οι εικόνες από τις ισραηλινές φυλακές είναι αρκετές για να μας δείξουν καθαρά με τι είδους βαρβάρους έχουμε να κάνουμε» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας αργότερα ζήτημα άμεσης ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. «Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος θέτοντας στη συνέχεια θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου και της κατάστασης αποσταθεροποίησης στη Συρία.
Σε επόμενο σημείο ανέφερε πως η Τουρκία είναι αντίθετη με τον αντισημιτισμό, ακριβώς όπως και με την ισλαμοφοβία, και κάλεσε όλα τους λαούς να ενώσουν τις φωνές τους κατά της σφαγής των Παλαιστινίων.
Εξήρε τις προσπάθειες του γειτονικού Ιράκ κατά της δράσης του ΡΚΚ και της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη συρρικνούμενη ισχύ της διπλωματίας που δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να τον τερματίσει.
Για κατεχόμενη Κύπρο και Αιγαίο
Ο Ερντογάν απαίτησε επίσης τον τερματισμό της απομόνωσης της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου και την αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και απαίτησε ξανά συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου τονίζοντας:
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ειδικά σε θέματα ενέργειας».