ΑΘΗΝΑ
21:47
|
25.09.2024
Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά πόλεις και χωριά σκοτώνοντας μόνο σήμερα πάνω από 51 Λιβανέζους και τραυματίζοντας 220 άλλους.
Ο Ισραηλινός επιτελάρχης με στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί προετοίμασε απόψε, με δηλώσεις του, το έδαφος για πιθανή χερσαία επέμβαση στον Λίβανο τις επόμενες μέρες ή βδομάδες.

«Ακούτε τα αεριωθούμενα αεροπλάνα από πάνω. Χτυπάμε όλη μέρα», είπε ο στρατηγός Χαλεβί σε στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο, προσθέτοντας με νόημα: «Αυτό είναι τόσο για να προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας όσο και για να συνεχίσει να εξασθενεί τη Χεζμπολάχ».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, Αντιστράτηγος Όρι Γκορντίν, επιβεβαιώνοντας την έναρξη «μίας άλλης φάσης της εκστρατείας» μετά από «ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ» και «στους διοικητές και τα μέλη της οργάνωσης».

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης αντιστράτηγος Όρι Γκορντίν (από αριστερά) και ο επιτελάρχης στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί (από δεξιά)

Λίγες ώρες πριν είχε ανακοινωθεί η ανάπτυξη δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο ώστε «να επιτραπεί η συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων του Βορείου Ισραήλ στις εστίες τους».

Επίθεση drone στο ΕΪλάτ από το Ιράκ

Αργότερα απόψε πάντως έγινε επίθεση με δύο τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής στο Εϊλάτ του Ισραήλ με αποτέλεσμα να προκληθεί ο τραυματισμός δύο Ισραηλινών. Το ένα από τα δύο αεροσκάφη καταρρίφθηκε.

Νέες απειλές από Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους» ανέφερε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν την αναχώρησή του αργότερα απόψε για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφήνοντας στο «πόδι του» τον υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς.

Πιθανώς ολοκληρωτικός πόλεμος λέει ο Μπάιντεν

Στο φόντο αυτών των προετοιμασιών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε στο ABC πως «είναι πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή» και πως υπάρχει πιθανότητα παρόλα αυτά για «εξεύρεση διπλωματικής λύσης» για τον τερματισμό της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο δίχως να υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί ρεαλιστικά μία τέτοια (μάλλον ισχνή) πιθανότητα.

«Είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να πετύχουμε μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Νέα αύξηση νεκρών και τραυματιών

Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα θύματα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που εντείνονται από νωρίς σήμερα το πρωί σε περιοχές του Νοτίου, του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Λιβάνου με τον νέο απολογισμό θυμάτων το τρέχον 24ωρο να ανέρχεται σήμερα με ανακοίνωση του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας σε τουλάχιστον 51 νεκρούς και 220 τραυματίες.

Ο αριθμός αυτός προστίθεται στον αριθμό των 569 που είχαν σκοτωθεί από το Σαββατοκύριακο ως το βράδυ της Τρίτης και των έως τότε 1.835 τραυματιών. Ως εκ τούτου ο νέος συνολικός απολογισμός θυμάτων αναφέρει 630 νεκρούς και 2.055 τραυματίες.

Νεότερα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ανέφεραν απόψε πως ο αριθμός των Λιβανέζων εκτοπισμένων αμάχων ως σήμερα ξεπερνά τις 90.500, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 40.000 που βρίσκονται σε 283 καταφύγια.

Άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων στο βόρειο Ισραήλ

Λίγες ώρες πριν το νεότερο απολογισμό θυμάτων των σημερινών επιθέσεων στον Λίβανο, ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, Αντιστράτηγος Όρι Γκορντίν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα βόρεια σύνορα της χώρας αυξάνοντας τις κινήσεις για πιθανή προετοιμασία χερσαίας επέμβασης στον Λίβανο.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, αργά το βράδυ της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλό της στο Τελ Αβίβ με στόχο το στρατηγείο της Mossad για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στις 8 Οκτωβρίου 2023. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση με πύραυλο εδάφους – εδάφους Qader 1 που αντιμετωπίστηκε από συστήματα  αεράμυνας σήμερα γύρω στις 6.30 το πρωί, τονίζοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στο Τελ Αβίβ.

Στον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά και σε περιοχές του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Λιβάνου τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χωριά και πόλεις για ένα ακόμη 24ωρο, σήμερα, προκαλώντας τις φονικότερες επιθέσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Μεταξύ των περιοχών που βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός σήμερα είναι οι πόλεις Τεμπνίν, Άιν Κανά, Μπιντ Τζμπέιλ, Μααϊσράχ, Τζουν και Μαασράχ, βόρεια της Βηρυτού.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι οι ολονύκτιες επιδρομές προκάλεσαν περισσότερα θύματα, με αξιωματούχους να λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την απότομη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε επίσης τον ισραηλινό ισχυρισμό πως σκοτώθηκε ο διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων της λιβανέζικης οργάνωσης, Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε προάστιο της Βηρυτού.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στη Νέα Υόρκη στη 1.00 π.μ. της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου (ώρα Ελλάδας).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, λέγοντας: «Πρέπει να ανησυχούμε όλοι από την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Δεν θα πρέπει να μετατραπεί ο Λίβανος σε άλλη Γάζα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, στην ομιλία του κατά τη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε για έναν πλήρη πόλεμο στον Λίβανο. «Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Παρόλο που η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή», ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν θυμίζοντας τις ανάλογες δηλώσεις που κάνει εδώ και περίπου έναν χρόνο για τη Λωρίδα της Γάζας, ροκανίζοντας το χρόνο υπέρ του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, επίσης από τη συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Λιβανέζων έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 500.000 από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία, ενώ αξιωματούχος ασφαλείας στη γειτονική Συρία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περίπου 500 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς.

Προκλητικός Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέβαλε για 24ώρες την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός θα έχει διαβουλεύσεις για να συζητήσει τη συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο», ανέφερε το γραφείο του.

Ο Νετανιάχου αψήφησε τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, υποσχόμενος την Τρίτη να συνεχίσει την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ… αυτός που έχει πύραυλο στο σαλόνι του και πύραυλο στο σπίτι του δεν θα έχει σπίτι», τόνισε.

Κοινή ανακοίνωση Αιγύπτου, Ιράκ, Ιορδανίας

«Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», εκτιμούν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία καταδικάζουν «την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου».

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκαν επίσης στη διοργάνωση μιας τριμερούς συνόδου κορυφής των ηγετών των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν τον πόλεμο.

Επικαλούμενοι «την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή», οι υπουργοί υπογραμμίζουν επίσης πως «για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα»

Βρετανία: Στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο με το βλέμμα στον Λίβανο

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να προετοιμαστεί για την πιθανή εκκένωση Βρετανών υπηκόων από τον Λίβανο ενώ η κυβέρνηση «συνεχίζει να συμβουλεύει ενάντια σε κάθε ταξίδι στον Λίβανο».

Υπολογίζεται ότι 10.000 Βρετανοί πολίτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Λίβανο.

Άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ – έχουν επίσης προτρέψει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο συναντήθηκε ο Μητσοτάκης

Τι είπε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ

Σχέδια μεταφοράς πολλών τραυματιών σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία καταστρώνει το ΝΑΤΟ

Λίβανος: Σε ετοιμότητα η φρεγάτα «Έλλη» για συμμετοχή σε επιχείρηση εκκένωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα