ΑΘΗΝΑ
15:13
|
25.09.2024
Τουλάχιστον μία σύμμαχος-χώρα έχει ήδη προτείνει «νέο γύρο προσέγγισης» με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς το σχέδιο Ζελένσκι δεν φαίνεται να πείθει τους δυτικούς συμμάχους του.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα έδρανα της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στα αριστερά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προσδοκίες θα πρέπει να μην είναι υψηλές γύρω από το «σχέδιο νίκης» που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρουσιάζει στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους του αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες του Ζελένσκι με ξένους ηγέτες δεν πιστεύουν ότι το σχέδιο μπορεί να επιφέρει σημαντικές προόδους στη σύγκρουση με τη Ρωσία, ανέφερε το πρακτορείο σε άρθρο του την Τρίτη.

Μια πηγή σημείωσε ότι το «σχέδιο νίκης» δεν περιλαμβάνει «πραγματικές εκπλήξεις» και δεν αλλάζει το παιχνίδι, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι το «σχέδιο νίκης» αποτελεί μάλλον μια «λίστα επιθυμιών».

«Η σκυθρωπή πρόσληψη του σχεδίου υπογραμμίζει μια βαθύτερη αίσθηση απαισιοδοξίας μεταξύ των σύμμαχων χωρών» σχετικά με την έκβαση της σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, τόνισε το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, τουλάχιστον μία σύμμαχος χώρα έχει προτείνει ότι είναι «ώρα για έναν νέο γύρο προσέγγισης» με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είτε από τον Ζελένσκι είτε από χώρες-υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Ένας άλλος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Δύση εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να στηρίξει το Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί – αλλά ότι χρειάζεται διευκρίνιση από τον Ουκρανό ηγέτη ως προς το πώς μπορεί να μοιάζει μια ειρήνη με τη Μόσχα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα έδρανα της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στα αριστερά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Το «σχέδιο νίκης» δεν έχει γίνει διαθέσιμο στο κοινό, αλλά οι Sunday Times ανέφεραν ότι βασίζεται σε τέσσερις ρήτρες: Δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, παρόμοιες με την αρχή του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα, συνέχιση της εισβολής του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ώστε να χρησιμεύσει ως εδαφικό διαπραγματευτικό χαρτί, παραδόσεις «ειδικών» προηγμένων όπλων από ξένους υποστηρικτές και διεθνής οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο ABC News την Τρίτη, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι «είμαστε πιο κοντά στην ειρήνη από όσο νομίζουμε». Ωστόσο, τόνισε ότι το σχέδιό του «δεν αφορά τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία», αλλά «την ενίσχυση της Ουκρανίας».

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα μέσα στην ημέρα, ο ηγέτης της Ουκρανίας επανέλαβε ότι η σύγκρουση «δεν μπορεί να μπει σε ύφεση με συνομιλίες» και ότι η Μόσχα «μπορεί μόνο να εξαναγκαστεί σε ειρήνη».

Ενόσω βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ο Ζελένσκι σχεδιάζει να συζητήσει το «σχέδιο νίκης» του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μέλη του Κογκρέσου και τους δύο υποψήφιους για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ρωσική ηγεσία μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αξιολογήσει κατάλληλα την πρωτοβουλία του Ουκρανού ηγέτη επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Την Τρίτη, ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει μόνο όταν η Μόσχα επιτύχει όλους τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο TASS την παραμονή της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε πως «η νίκη είναι απαραίτητη. Δεν καταλαβαίνουν καμία άλλη γλώσσα. Αυτή η νίκη θα είναι δική μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Είμαστε πραγματικά ενωμένοι μπροστά στον πόλεμο που η Δύση εξαπέλυσε εναντίον μας με πληρεξούσιο την Ουκρανία».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Βουλή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των δανειοληπτών και της α’ κατοικίας

Να βάλουν σε τροχιά δύο δορυφόρους σχεδιάζουν Μαλί, Νίγηρας και Μπουρκίνα Φάσο

Κίνα: Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες

Βαλλιστικός πύραυλος της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ με στόχο τη Μοσάντ (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα