ΑΘΗΝΑ
10:30
|
25.09.2024
Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, που το τελευταίο διάστημα έριξε γκρίζες σκιές στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας, κυριάρχησε στην τριμερή.
H ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει στα άμεσα σχέδια του Εμμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, το μεγάλο πρότζεκτ που το τελευταίο διάστημα έριξε γκρίζες σκιές στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας, κυριάρχησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Γαλλίας για την πρόοδο του έργου Great Sea Interconnector, για την οποία το Παρίσι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα καθώς η ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει στα άμεσα σχέδια του Εμμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Μεγαλόνησο βρέθηκε και στο επίκεντρο συνάντησης του Κύπριου προέδρου και του CEO της κρατικής TAQA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης ενδιαφέρονται σφόδρα για το έργο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η τελευταία έξαρση της ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Μακρόν.

Τέλος, Κύπρος, Γαλλία και Ελλάδα, συμφώνησαν ότι και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των εννιά μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, στην γνωστή ως MED9, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία θα συνεχίσει να κερδίζει, η Δύση δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα

Μητσοτάκης προς Ισραήλ: «Oι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες»

Mια κρίση των πυραύλων της Κούβας σε slow motion

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ζητά την άμεση αναχώρηση των Ελλήνων από τον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα