ΑΘΗΝΑ
10:13
|
25.09.2024
Στη συνέντευξή του στο δίκτυο CNN ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για εκεχειρία με στόχο τη μείωση των ανθρωπιστικών απωλειών.
Μητσοτάκης στο CNN
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τις διεθνείς συγκρούσεις σε Ισραήλ και Ουκρανία, το μεταναστευτικό και τις επαναπροωθήσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά με έμφαση στα Γλυπτά του Παρθενώνα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ του αμερικανικού δικτύου CNN.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν εκμεταλλεύτηκε ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου του Ισραήλ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία για τη μείωση των ανθρωπιστικών απωλειών.

Κοιτάξτε, δεν θέλουμε να υπερβάλλουμε για τη δύναμή μας. Θέλω να πω, πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πει το ίδιο πράγμα στο Ισραήλ. Επισημαίνω όμως ότι είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και πιστεύω ότι οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες μεταξύ τους. Αυτό είναι ουσιαστικά που κάναμε, και έχουμε επίσης ευθυγραμμίσει αναλόγως τις ψήφους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε χαρακτηριστικά.

Η Κριστιάν Αμανπούρ ρώτησε τον Πρωθυπουργό για τη νέα προσφυγική κρίση που προκάλεσε η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζοντας στη βελτιωμένη συνεργασία, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Υπογράμμισε τη σημασία της διακοπής των λέμβων πριν εισέλθουν στη θάλασσα και τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Εξήγησε την προσέγγιση της Ελλάδας στη μετανάστευση, προτείνοντας την ανάγκη για ισχυρό έλεγχο των συνόρων αλλά και για νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, όπως η υποδοχή Αφγανών γυναικών προσφύγων, και τόνισε ότι η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ισορροπεί μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις κατηγορίες κατά του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να σώζει ζωές και να συνεργάζεται με την Τουρκία για την ασφαλή διαχείριση της μετανάστευσης.

Τέλος για τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας τη σημασία της επανένωσης των γλυπτών στην Αθήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία θα συνεχίσει να κερδίζει, η Δύση δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα

Η ηλεκτρική διασύνδεση στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας

ΚΚΕ για ελληνοτουρκικά: Δεν μπορεί να κρυφτεί η πραγματικότητα πίσω από το αφήγημα των «ήρεμων νερών»

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ομιλητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα