Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για μεγάλο αριθμό θυμάτων σε περίπτωση Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται η πρόβλεψη Γερμανών και στρατιωτικών πως η σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να συμβεί εντός τρέχουσας δεκαετίας.
Το σχέδιο επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, που είναι επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), η οποία είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό της ταχείας κίνησης στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την Ευρώπη καθώς και υλικοτεχνικές προετοιμασίες όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας. Ο Αντιστράτηγος τόνισε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προσπαθεί να εξασφαλίσει πως θα διατηρήσει «επιχειρησιακή ικανότητα να βγάλει από τις πρώτες γραμμές των μετώπων «μεγάλους αριθμούς τραυματιών στρατιωτών».
Ο Γερμανός στρατηγός προειδοποίησε, μάλιστα, πως αντίθετα με την εμπειρία των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία» θα μπορούσε να συμβεί και να προκαλέσει «βαριές απώλειες» σε ένα «τεράστιο πεδίο μάχης».
Αναφέρεται πως η ρωσική πολεμική αεροπορία και το σημαντικό οπλοστάσιό της σε πυραύλους θα καταστήσει «πολύ ριψοκίνδυνες» τις απομακρύνσεις τραυματιών από αέρος και πως τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα πρέπει να επιχειρούν σε «νοσοκομεία-τρένα» ώστε να απομακρύνουν μαζικά τους τραυματίες από τις γραμμές του μετώπου.
Οι διαφορετικοί ιατρικοί κανονισμοί μεταξύ των χωρών είναι ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, είπε ο Sollfrank. Μία «στρατιωτική ιατρική Σένγκεν», παρόμοιο με την πολιτική ζώνη που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε (όπως τόνισε) να είναι μια λύση.
Οι προειδοποιήσεις του Αντιστράτηγου Σόλφρανκ έρχονται λίγο καιρό αφότου ο γερμανικός στρατός προειδοποίησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ «ως το 2029».
Αργότερα απόψε το πρακτορείο Reuters σε συνέντευξη που πήρε από τον Γερμανό Αντιστράτηγο Α. Σόλφρανκ επιβεβαίωσε την κατάστρωση σχεδίων για τον συντονισμό της μεταφοράς «μεγάλου αριθμού τραυματιών στρατιωτών» από τις γραμμές μετώπου σε περίπτωση «ενός πολέμου με τη Ρωσία» προωθώντας σαν «ασφαλέστερη» τη μεταφορά τους σιδηροδρομικώς παρά αεροπορικώς.
«Η πρόκληση εδώ θα είναι να γίνουν οι απομακρύνσεις τραυματιών στο πλαίσιο ευρύτερης επιχείρησης του ΝΑΤΟ» είπε ο Γερμανός στρατηγός.