ΑΘΗΝΑ
19:36
|
25.09.2024
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Γερμανοί και Γάλλοι μεγαλοκτηνοτρόφοι ζητούν τη μείωση της προστασίας του λύκου για ίδια συμφέροντα.
Λύκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευθυγραμμισμένοι με τα συμφέροντα μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων οι κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. αποφάσισαν σήμερα να βάλουν στο στόχαστρο τον λύκο που είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια μετά από πολυετείς δράσεις και προσπάθειες φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων, καθώς έδωσαν κατά πλειοψηφία το «πράσινο φως» για να μειωθεί το επίπεδο προστασίας του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι χώρες της Ε.Ε. ενθαρρύνουν την εξασθένιση της προστασίας του λύκου ώστε από το επίπεδο της «αυστηρής προστασίας» υποβαθμιστεί σε «απλή προστασία» που θα επέτρεπε την ευκολότερη εξόντωση των ζώων.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε ενισχυμένη πλειοψηφία στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ένωση (Coreper), καθώς την υποστήριξαν 15 κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η πρόταση αυτή για να αποκτήσει νομική υπόσταση θα πρέπει να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο πληθυσμός των λύκων που κινδύνευαν με εξαφάνιση από τον 19ο αιώνα είχε αρχίσει να αυξάνεται σε χώρες της Ε.Ε. φθάνοντας, παρά το καθεστώς αυστηρής προστασίας, μόλις τα 20.300 άτομα το 2023 σε 23 χώρες.

Το φθινόπωρο του 2023, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από τραυματισμό του ηλικιωμένου πόνι από επίθεση λύκου στο κτήμα της στη βόρεια Γερμανία, ζητούσε να μειωθεί το επίπεδο προστασίας του ζώου.

«Οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες έχουν γίνει πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα κτηνοτροφίας και εν δυνάμει για τον άνθρωπο», είχε υποστηρίξει η Γερμανίδα αξιωματούχος προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων.

Η χαλάρωση των κανόνων είναι μια «πρόταση με πολιτικά κίνητρα, η οποία δεν έχει καμιά επιστημονική βάση», σχολίασε η Σαμπιάν Λεεμάνς, αρμόδια για τη βιοποικιλότητα στους κόλπους της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, WWF, προσθέτοντας:  «Η κύρια διαφορά είναι ότι αυτή η χαλάρωση των κανόνων θα επέτρεπε να κυνηγηθούν οι πληθυσμοί λύκων».

Σφοδρή αντίδραση του ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει πως η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 15 χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης σε βάρος των λύκων στην Ευρώπη μετά από προσωπική παρέμβαση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25 σε σχετική ανακοίνωση, την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία, με την υπουργό περιβάλλοντος που είπε «ναι» στην μείωση της προστασίας της άγριας ζωής, να προέρχεται από το κόμμα των δήθεν Πρασίνων… «Προς τιμήν τους, Ιρλανδία και Ισπανία, καταψήφισαν» αναφέρει η ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η εξέλιξη συνιστά «συνολικό περιβαλλοντικό πισωγύρισμα στην κοινοτική νομοθεσία».

Όπως τονίζουν οι 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ανοιχτή επιστολή που είχαν αποστείλει πριν τη σημερινή ψηφοφορία στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκυλακάκη και στον Πρωθυπουργό: «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση», συμπληρώνοντας πως «Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας».

Και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 καταλήγει ως εξής:

«Για εμάς στο ΜέΡΑ25 δεν υφίσταται “σχετική”, “μειωμένη” δήθεν προστασία — η πλήρης προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και της οικολογικής ισορροπίας είναι για μας αδιαπραγμάτευτη. Για τους δήθεν πράσινους και περιβαλλοντικά ευαίσθητους, φαίνεται για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον αποτελεί απλώς ένα πεδίο καριέρας»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φλόριντα: Εκκενώνουν τα παράλια χιλιάδες κάτοικοι λόγω τυφώνα

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Απαγορευτικό απόπλου στον Πειραιά: Βλάβη σε πλοίο με 40 επιβάτες

ΔΥΠΑ… όπως Κεφαλογιάννη: Πάνω από 3.000 ευρώ για δύο κινητά υποδιοικητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα