ΑΘΗΝΑ
01:01
|
27.09.2024
Το Ισραήλ απορρίπτει στην πράξη την πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών επιλέγοντας το δρόμο της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Από τη σημερινή επιδρομή στη Νότια Βηρυτό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καμία τύχη δεν είχε η πρόταση προσωρινής εκεχειρίας 21 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που πρότειναν νωρίτερα σήμερα 12 χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ).

Διπλωματικές πηγές που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πως σε διαβουλεύσεις που είχαν οι παραπάνω χώρες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πριν και μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο τελευταίος είχε φανεί δεκτικός στην πρόταση προσωρινής εκεχειρίας.

Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού την απέρριψε κατηγορηματικά δημοσίως τονίζοντας πως ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στο στρατό να προχωρήσει «με πλήρη ισχύ» τις επιχειρήσεις έναντι της Χεζμπολάχ, ικανοποιώντας τους υπουργούς και βουλευτές όχι μόνον του κόμματός του (Λικούντ), ούτε μόνον τους ακροδεξιούς υπουργούς (Σμότριτς,Μπεν-Γκβιρ) αλλά και τους ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων που συμφωνούν με τον πόλεμο ενάντια στη Χεζμπολάχ, παρά τους φανερούς κινδύνους ευρύτερης, περιφερειακής σύγκρουσης.

Ο Νετανιάχου φθάνοντας απόψε στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τις δηλώσεις κλιμάκωσης των επιθέσεων

Έτσι, από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου οπότε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε τη δεύτερη (από τις 30 Ιουλίου) επιδρομή σε νότια συνοικία της Βηρυτού κατά διοικητών της Χεζμπολάχ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν έκτοτε, με ορμή, τις φονικές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές του Νότιου, Κεντρικού, Ανατολικού και Βόρειου Λιβάνου, σε μία προσπάθεια να ανοίξουν τον δρόμο και για μία πιθανή χερσαία επέμβαση εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αυτές οι κινήσεις όχι μόνον δεν αποθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά επιβραβεύονται. Απόψε ανακοινώθηκε πως το Ισραήλ εξασφάλισε άλλα 8,7 δισ. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια.

Νέος στόχος η αποτροπή ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ δήλωσε απόψε πως η νέα «ύψιστη προτεραιότητα» πλέον είναι η αποτροπή όλων των μεταφορών όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Ο υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ

«Εμείς στον Λίβανο τώρα θα αποτρέψουμε οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά όπλων από το Ιράν ενόψει αυτών που έχουμε ως τώρα πάρει από την Χεζμπολάχ» τόνισε ο υποστράτηγος στη διάρκεια συνάντησης με αξιωματικούς της αεροπορικής βάσης Tel Nof.

«Αυτή είναι αποστολή πρώτης προτεραιότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Οι επιθέσεις αυτές είχαν μέσα σε περίπου μία βδομάδα ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων Λιβανέζων και Σύρων προσφύγων (πάνω από 700), τον τραυματισμό πάνω από 2.000 άλλων και τον εκτοπισμό (από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη) 90.500 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 22.000 αναζήτησαν καταφύγιο στη…Συρία.

Μόνον κατά τις σημερινές επιθέσεις στον Λίβανο σκοτώθηκαν 20 άτομα στο Γιουνίν (εκ των οποίων οι 19 ήταν Σύροι πρόσφυγες), τρεις στην Τύρο, ένας στην Κανά και δύο στην πόλη Καντμούς.

Σήμερα το απόγευμα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ενέκρινε την αύξηση της επιθετικής δραστηριότητας στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ με τη σύμφωνη γνώμη του επιτελάρχη στρατηγού Χέρτζι Χαλεβί.

Νέα επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ

Σήμερα νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα αεροπορική επιδρομή F-35 στη νότια Βηρυτό σε μία επίθεση που κατά τους ισραηλινούς επέφερε «χτυπήματα ακριβείας». Στόχος της επίθεσης ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που είναι αρμόδιος για τις επιχειρήσεις drone, Μοχάμεντ Σρουρ.

Βίντεο που ξεκίνησαν να αναρτώνται την ίδια ώρα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις μέσα στη Βηρυτό.

Καπνός μετά τη σημερινή επίθεση στη Νότια Βηρυτό

Ώρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ σχολίασε στον λογαριασμό του στο X τις αναφορές για κατάπαυση του πυρός: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», τόνισε.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, τονίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική στον πόλεμο είναι η παράδοση της Χεζμπολάχ. «Η εκστρατεία στο βορρά θα πρέπει να τελειώσει με ένα μόνο σενάριο: συντριβή της Χεζμπολάχ και διάλυση της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί  είπε στους στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, χθες Τετάρτη, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί ο δρόμος για μια πιθανή χερσαία επέμβαση.

Νέα, ιρανική προειδοποίηση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει αδιάφορη σε περίπτωση πολέμου στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης καταστροφής. Το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει για να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόχος του Ισραήλ οι άμαχοι, λέει ο πρέσβης του Λιβάνου στο Βέλγιο

Έκκληση Αμπάς για τερματισμό του πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη

Άλλα 8,7 δισ. δολάρια δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Επίθεση ανακατάληψης του Χαρτούμ εξαπέλυσε ο στρατός του Σουδάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα