ΑΘΗΝΑ
14:20
|
27.09.2024
Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε από μια 64χρονη Αμερικανίδα που έπασχε από σοβαρά μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κάψουλα Sarco pod
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Ελβετίας ανακοίνωσε αρκετές συλλήψεις την Τρίτη, αφού η συσκευή Sarco pod, την οποία αποκαλούν και «κάψουλα αυτοκτονίας», χρησιμοποιήθηκε για να βάλει τέλος στη ζωή μιας Αμερικανίδας στην πρώτη τεκμηριωμένη χρήση της συσκευής.

Το Sarco, συντομογραφία για το sarcophagus (σαρκοφάγος), είναι κάψουλα σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο που μπορεί να μπει στο περίβλημα που μοιάζει με φέρετρο, να ξαπλώσει και να πατήσει ένα κουμπί. Στη συνέχεια, η συσκευή μειώνει γρήγορα το επίπεδο οξυγόνου και αντλεί άζωτο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του χρήστη από υποξία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε το αστυνομικό τμήμα του Σαφχάουζεν, η κάψουλα χρησιμοποιήθηκε παράνομα στο δάσος του δήμου Μέρισχάουζεν τη Δευτέρα. Οι εισαγγελείς έχουν κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον πολλών ατόμων που είναι ύποπτα για «υποκίνηση και υποβοήθηση αυτοκτονίας».

Ένας εκπρόσωπος του ομίλου Last Resort, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την κάψουλα, εξήγησε ότι η συσκευή χρησιμοποιήθηκε από μια 64χρονη Αμερικανίδα που έπασχε από σοβαρά μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι η γυναίκα ηχογράφησε μια δήλωση της επιθυμίας της να πεθάνει και πέρασε από ψυχιατρική αξιολόγηση πριν βάλει τέλος στη ζωή της.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι συνολικά τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί για τη χρήση της κάψουλας – ο Φλόριαν Γουίλετ, ένας εκ των προέδρων της εταιρείας, μαζί με έναν Ολλανδό δημοσιογράφο και δύο Ελβετούς υπηκόους. Πρόσθεσε ότι ο Γουίλετ ήταν ο μόνος παρών όταν η γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της.

Σε επίσημη δήλωση του The Last Resort, ο Γουίλετ περιέγραψε τον θάνατο της Αμερικανίδας ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή».

Ο Φίλιπ Νίτσκε, ο εφευρέτης του Sarco pod, ο οποίος παρατήρησε τον θάνατο της γυναίκας από τη Γερμανία μέσω οθόνης, δήλωσε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η διαδικασία «πήγε καλά», προσθέτοντας ότι «έμοιαζε ακριβώς όπως περιμέναμε».

Ο Φίλιπ Νίτσκε

«Όταν μπήκε στο Sarco, πάτησε αμέσως το κουμπί. Δεν είπε τίποτα. Ήθελε πολύ να πεθάνει», είπε η Αυστραλή ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος στην αυτοκτονία και πρόεδρος της ομάδας υπέρ της ευθανασίας Exit International».

Η Ελβετία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία νομιμοποιείται αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τον Ιούλιο, η ελβετική κυβέρνηση απαγόρευσε ρητά τη χρήση του Sarco pod επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Οι εισαγγελείς προειδοποίησαν την Exit Switzerland ότι εάν χρησιμοποιηθεί η συσκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές νομικές συνέπειες» και να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Έξαρση της βίας ανηλίκων: Συμπλοκές σε Λαύριο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Μετά την Κούβα και το Μεξικό ο τυφώνας Helene χτυπάει τη Φλόριντα

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα