ΑΘΗΝΑ
03:25
|
27.09.2024
Ο στρατός του Σουδάν ξεκίνησε να πολιορκεί την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, που ελέγχεται εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός του Σουδάν έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, για να ανακτήσει έδαφος που κατέχουν οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο Al Jazeera.

Ο στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη εναντίον θέσεων των RSF στην πρωτεύουσα και βόρεια του Χαρτούμ, στη μεγαλύτερη τέτοια επίθεση εδώ και μήνες.

Σε ρεπορτάζ από το Χαρτούμ, η Χίμπα Μόργκαν του Al Jazeera είπε ότι ο στρατός έχει πάρει τον έλεγχο τριών κύριων γεφυρών, συμπεριλαμβανομένων δύο που συνδέουν την πόλη Ομντουρμάν με την πρωτεύουσα.

Οι δυνάμεις της «προελαύνουν προς… το προεδρικό μέγαρο όπου έχουν επίσης αναφερθεί σφοδρές μάχες», ανέφερε από την εμπόλεμη πρωτεύουσα η Μόργκαν.

Ο στρατός επιτέθηκε σε πολλές στρατιωτικές τοποθεσίες που ανήκουν στις RSF, ανέφεραν οι πηγές, και η σουδανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιούσε πολλές πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών πυροβολικού το πρωί της Πέμπτης από τις RSF, που στόχευσε κατοικημένες συνοικίες στο Κυβερνείο Καράρι, βόρεια του Ομντουρμάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας του Χαρτούμ, Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Νο, είπε.

Αν και ο στρατός ανέκτησε κάποιο έδαφος στο Ομντουρμάν στις αρχές του τρέχοντος έτους, εξαρτάται κυρίως από το πυροβολικό και τις αεροπορικές επιδρομές και δεν μπόρεσε να εκτοπίσει πιο τις χερσαίες δυνάμεις των RSF που είναι εγκατεστημένες στο Χαρτούμ.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση ήταν «στα σκαριά για μήνες», είπε η Μόργκαν, με τον ήχο της φωνής της να αναμειγνύεται με το θόρυβο των μαχητικών αεροσκαφών.

Το Σουδάν βυθίστηκε σε σύγκρουση τον Απρίλιο του 2023, όταν οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του αρχηγού του στρατού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και του ηγέτη των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό κλιμακώθηκαν σε μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση που έχει μέχρι στιγμής εκτοπίσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου 8,1 εκατομμύρια ανθρώπους εντός του Σουδάν ενώ περίπου δύο εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

«Μπορείτε να ακούσετε το βαρύ πυροβολικό να συνεχίζεται τώρα, οπότε φαίνεται ότι ο στρατός εξακολουθεί να πολεμά τις RSF σε πολλές θέσεις», ανέφερε η Μόργκαν.

Σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις RSF στο Χαρτούμ, ένας κάτοικος είπε στο Al Jazeera ότι άκουγε «όλα τα είδη βαρέως πυροβολικού» να έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις πολύ πριν από την αυγή.

«Καθόμαστε με τους γείτονες, περιμένοντας τι θα γίνει μετά», είπε ο κάτοικος, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο στρατός θα ανακαταλάμβανε την πόλη καθώς «οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί την πολιτοφυλακή».

Η Μόργκαν του Al Jazeera είπε αργότερα την Πέμπτη ότι οι RSF είχουν αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις τους από το Ομντουρμάν για να ενισχύσουν την άμυνά τους στο Χαρτούμ.

«Δεκάδες αυτοκίνητα εθεάθησαν να κινούνται κατά μήκος της γέφυρας μετά την επίθεση του στρατού κατά των RSF στο Χαρτούμ. Αυτό θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα προς την πλευρά των RSF», ανέφερε.

Οι RSF το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Αλ Φασίρ μετά από μήνες πολιορκίας. Το Αλ Φασίρ είναι η μόνη από τις πέντε πρωτεύουσες πολιτειών στην αχανή περιοχή του Νταρφούρ που δεν βρίσκεται ακόμη στα χέρια των RSF.

Ο αιματηρός εμφύλιος έχει προκαλέσει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση, αλλά οι διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών έχουν υποχωρήσει, με τον στρατό να αρνείται να παραστεί στις συνομιλίες τον περασμένο μήνα στην Ελβετία.

Ο στρατός προσπαθούσε να «εξαντλήσει τις ικανότητες και τις δυνατότητες» των RSF, έτσι η παρουσία τους στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να «ελαχιστοποιηθεί», είπε η Μόργκαν.

«Οι πηγές λένε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, με τις RSF να είναι απασχολημένες σε άλλα μέτωπα στο Βόρειο Νταρφούρ, καθώς και στα νότια και κεντρικά μέρη της χώρας», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του την Τετάρτη για μια «κλιμάκωση» της σύγκρουσης όταν συνάντησε τον αλ Μπουρχάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκουτέρες «εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Σουδάν, η οποία συνεχίζει να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στους Σουδανούς αμάχους και κινδυνεύει με περιφερειακή διάχυση», σύμφωνα με ανάγνωση του ΟΗΕ στη συνάντηση.

Η επίθεση του στρατού, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πρωτεύουσας στην αρχή της σύγκρουσης, ήρθε πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Αλ Μπουρχάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μια αξιολόγηση υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού στο Σουδάν σε κλίμακα που δεν έχει ιδωθεί πουθενά στον κόσμο εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), περισσότεροι από 18.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 33.000 τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση τον Απρίλιο του 2023.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας για το θάνατο Πακιστανού μετανάστη

Mε πλήρη ισχύ, βομβαρδίζει το Ισραήλ τον Λίβανο -Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (upd)

Στόχος του Ισραήλ οι άμαχοι, λέει ο πρέσβης του Λιβάνου στο Βέλγιο

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο συνομιλίας Μελόνι-Σολτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα