ΑΘΗΝΑ
19:22
|
27.09.2024
Οι βαριές κατηγορίες στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, έχουν τουρκική σφραγίδα διαφθοράς.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουρκικό «άρωμα» έχει το βαρύ κατηγορητήριο που απήγγειλαν απόψε οι δικαστικές αρχές του Μανχάταν στον 64χρονο «Δημοκρατικό» δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς.

Ο Άνταμς κατηγορείται για πέντε ομοσπονδιακά εγκλήματα όπως δωροδοκία, συνωμοσία, ηλεκτρονική απάτη, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας από αλλοδαπούς.

Το 57σέλιδο κατηγορητήριο αναφέρεται εκτενώς στην χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το 2014 όταν ήταν δήμαρχος του Δήμου Μπρούκλιν από ξένους, πλούσιους επιχειρηματίες που του πρόσφεραν πολυτελή ταξίδια και διαμονές στο εξωτερικό και περιηγήσεις με γιοτ στην Κωνσταντινούπολη.

Κατηγορείται επίσης πως δέχθηκε δωροδοκία και από Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο με αντάλλαγμα να ασκήσει την επιρροή του (όπως και έκανε) προκειμένου η Πυροσβεστική Αρχή της Νέας Υόρκης να μην κάνει αντιπυρική επιθεώρηση στον 36ώροφο ουρανοξύστη που στεγάζει το νέο τουρκικό προξενείο στην πόλη που είναι γνωστό ως «Σπίτι της Τουρκίας» ώστε να επισπευσθεί η λειτουργία του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Έρικ Άνταμς συνέχισε τις ύποπτες συναλλαγές με ξένους επιχειρηματίες και Τούρκους αξιωματούχους και όταν έγινε δήμαρχος της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 2022.

Το σκάνδαλο με επίκεντρο τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ ενώ απομένουν περίπου 40 μέρες ως τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Έρικ Άνταμς με σημερινές δηλώσεις του τόνισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας πως θα δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Από την άλλη, η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, που έχει την εξουσία να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, δήλωσε πως προς το παρόν δεν σκέφτεται ένα τέτοιο μέτρο.

Προβλήματα και με τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης

Ωστόσο, ο Έρικ Άνταμς δεν είναι ο μόνος στη Ν. Υόρκη που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά και ο 80χρονος Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Ο Τζουλιάνι σήμερα έχασε και επίσημα την άδεια άσκησης δικηγορίας στην Ουάσιγκτον μετά από την ανάλογη στέρηση άδειας ασκήσεως της δικηγορίας στη Νέα Υόρκη. Αφορμή; Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που έκανε το 2020 περί «κλοπής» της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι ήταν μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Ουάσινγκτον από το 1976. Η άδειά του ανακλήθηκε το 2021 ώσπου επιτροπή δεοντολογίας της Περιφέρειας της Κολούμπια συνέστησε τον Ιούλιο να ακυρωθεί. Τον ίδιο μήνα έχασε και την άδεια άσκησης δικηγορίας στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, του ασκήθηκε δίωξη και στην Αριζόνα, με την κατηγορία ότι επιχείρησε παράνομα να διεκδικήσει τις ψήφους των Μεγάλων Εκλεκτόρων της Πολιτείας, για λογαριασμό του Τραμπ. Στη συνέχεια υπέβαλε αίτημα πτώχευσης αφού διατάχθηκε να πληρώσει αποζημίωση 148 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο εργαζόμενους στις εκλογές της Τζόρτζια, τους οποίους κατηγόρησε ψευδώς ότι νόθευαν τις ψήφους. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ένας δικαστής απέρριψε το αίτημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ (upd)

Θυσία 9χρονου στη Βόρεια Ινδία με τελετή μαύρης μαγείας

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Συνάντηση Ζελένσκι και Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα