ΑΘΗΝΑ
15:24
|
27.09.2024
Το Κίεβο και όχι η Ουάσινγκτον πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream υποστηρίζει, επικαλούμενο νέα έρευνά του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Φυσικό αέριο διαρρέει από τον αγωγό Nord Stream 2 στις 26 Σεπτεμβρίου 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει τις ταυτότητες των δυτών που ευθύνονται για τη δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Η έρευνα του πρακτορείου υποστηρίζει τους ισχυρισμούς που ότι η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια της Ουκρανίας και εγκρίθηκε από τον τότε επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος έκτοτε έχει αντικατασταθεί και είναι τώρα πρεσβευτής του Κιέβου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την παραμονή της δεύτερης επετείου του σαμποτάζ. Ενώ οι Γερμανοί ερευνητές δεν κατονόμασαν τον ένοχο, το Der Spiegel και άλλα ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι μια ομάδα Ουκρανών δυτών, που έπλευσαν στο γιοτ Andromeda, ήταν υπεύθυνη για τις εκρήξεις.

Τα μέσα υποστηρίζουν ότι ο Ουκρανός αξιωματικός πληροφοριών, Ρομάν Τσερβίνσκι, ο οποίος ερευνάται στη χώρα του για μια άσχετη υπόθεση, ήταν ο φερόμενος εγκέφαλος της επιχείρησης. Ο Ζαλούζνι, ο οποίος υπηρετούσε ως ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εκείνη την εποχή, υποτίθεται ότι ενέκρινε την επιχείρηση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είτε αγνοούσε το σχέδιο είτε δεν μπορούσε να το σταματήσει εγκαίρως, σύμφωνα με μαρτυρίες διαφορετικών μέσων.

Ο Ζελένσκι απέλυσε τον Ζαλούζνι τον Φεβρουάριο, αφού οι δυο τους συγκρούστηκαν για τη στρατιωτική στρατηγική. Ο απόστρατος στρατηγός αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο Nord Stream.

Ενώ το Der Spiegel πρόσθεσε κάποιες λεπτομέρειες στην αφήγηση και ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τις ταυτότητες των άμεσα εμπλεκομένων, δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι από τους δύτες ήταν πολίτες με εμπειρία σε μεγάλα βάθη και ότι η ομάδα διοικούνταν από έναν καταδρομέα. Πρόσθεσε ότι όσοι βρίσκονταν πίσω από την επιχείρηση είχαν σκεφτεί την ιδέα του σαμποτάζ χρόνια πριν ξεσπάσει η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο γερμανικός Τύπος είχε αναφέρει προηγουμένως ότι οι ερευνητές επιδιώκουν τη σύλληψη ενός Ουκρανού επαγγελματία δύτη ονόματι Βλαντίμιρ Ζ. για τον υποτιθέμενο ρόλο του στη δολιοφθορά.

Η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί ότι τα αιτήματά της να συμμετάσχουν στην έρευνα του Nord Stream έχουν απορριφθεί από ευρωπαϊκά κράτη που έχουν δικαιοδοσία για την υπόθεση. Αξιωματούχοι στη Μόσχα υποστήριξαν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη συγκάλυψης αυτού που ισχυρίζονται ότι ήταν «τρομοκρατική επίθεση».

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ήταν πίσω από το σαμποτάζ. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, βοήθησε την Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας του αναγκάζοντάς την να στραφεί από τη φθηνή ρωσική ενέργεια σε ακριβές αμερικανικές προμήθειες, πρόσθεσε.

Το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη σχετικά με το περιστατικό του Nord Stream, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Γενς Ρόμελ, ο οποίος ηγείται της έρευνας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλ Μπουρχάν: Ο στρατός του Σουδάν δε θα διαπραγματευτεί πριν αποσυρθούν οι RSF

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

110 χώρες στηρίζουν την ειρηνευτική πρόταση Κίνας-Βραζιλίας για την Ουκρανία

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα