ΑΘΗΝΑ
15:18
|
27.09.2024
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε νέο δάνειο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πακιστάν.
Το Πακιστάν είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε νέο δάνειο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πακιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστού, δήλωσαν οι αρχές, περισσότερο από δύο μήνες αφότου οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ σε δήλωση την Τετάρτη χαιρέτισε τη συμφωνία που η ομάδα του διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ από τον Ιούνιο. Ευχαρίστησε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την επικεφαλής του ΔΝΤ, και την ομάδα της, για την έγκριση.

Το Ισλαμαμπάντ εργαζόταν για την εφαρμογή των όρων που ο Σαρίφ είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει «αυστηρούς» από το ΔΝΤ για να ολοκληρώσει το 37μηνο πρόγραμμα δανειοδότησης, το οποίο η χώρα ευελπιστεί ότι θα είναι το τελευταίο της.

Ο Σαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε στα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους του ΔΝΤ, με τη βοήθεια της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Χωρίς την υποστήριξή τους, αυτό δεν θα ήταν δυνατό», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποια βοήθεια είχαν παράσχει το Πεκίνο και το Ριάντ για να προχωρήσει η συμφωνία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το εξωτερικό χρέος του Πακιστάν ανερχόταν σε περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν το 30% να αποτελεί οφειλή προς την Κίνα.

Η χώρα πρόκειται να αποπληρώσει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη μεγάλη πληρωμή να αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι μετακυλίσεις χρεών σε νέα δάνεια ή οι εκταμιεύσεις δανείων από τους μακροχρόνιους συμμάχους του Πακιστάν, εκτός από τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, έχουν βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, παρά τις διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες από λιανοπωλητές και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νέο φορολογικό καθεστώς και τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Πακιστάν παλεύει με οικονομικούς κύκλους άνθησης και κατάρρευσης εδώ και δεκαετίες, οδηγούμενο σε 22 προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ από το 1958. Επί του παρόντος, η χώρα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ, με 6,28 δισ. δολάρια από τις 11 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου.

Η τελευταία οικονομική κρίση ήταν η πιο παρατεταμένη με το Πακιστάν να αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό του και να ωθείται στο χείλος μιας κρατικής χρεοκοπίας το περασμένο καλοκαίρι πριν από τη διάσωση του ΔΝΤ.

Έκτοτε, ο πληθωρισμός μετριάστηκε και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Πακιστάν σε «Caa2» από «Caa3», επικαλούμενος τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και τη συγκριτικά καλύτερη κρατική ρευστότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλ Μπουρχάν: Ο στρατός του Σουδάν δε θα διαπραγματευτεί πριν αποσυρθούν οι RSF

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα