ΑΘΗΝΑ
21:15
|
27.09.2024
Ισχυρή έκρηξη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Ασαφής η τύχη του Νασράλα. Αλλάζει το παιχνίδι, λέει η ιρανική πρεσβεία.
Βηρυτός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρές εκρήξεις που ισοπέδωσαν τουλάχιστον έξι πολυώροφα κτίρια σε νότια συνοικία της Βηρυτού όπου έχει τα κεντρικά της γραφεία η Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα πολλά θύματα προκάλεσαν σήμερα το απόγευμα απόψε λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον ΟΗΕ ισραηλινά αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου σε δηλώσεις που έκανε απόψε ανέφερε ότι οι πρώτες επιχειρήσεις των συνεργείων διάσωσης στον τόπο της επίθεσης είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό δύο νεκρών και τον τραυματισμό άλλων 76. Δεν απέκλεισε οι αριθμοί αυτοί να αλλάξουν στην πορεία καθώς τα κτίρια που ισοπεδώθηκαν, από τον βομβαρδισμό, καταλαμβάνουν μία αρκετά μεγάλη περιοχή.

Η αντίδραση της πρεσβείας του Ιράν στη Βηρυτό

Την έντονη αντίδραση της πρεσβείας του Ιράν στη Βηρυτό προκάλεσε η σημερινή επίθεση του Ισραήλ σε νότιο προάστιο της πόλης όπου έχει τα κεντρικά της γραφεία η Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα πολλά θύματα καθώς διατρητικές βόμβες δύο τόνων ισοπέδωσαν έξι πολυώροφα κτίρια.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η ιρανική πρεσβεία στον Λίβανο σημειώνει πως το σημερινό ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου Al Mayadeen, ισοπεδώθηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον έξι κτίρια από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε ισραηλινό F-35 με βόμβες τύπου «bunker buster» που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν σε στόχους που είναι θαμμένοι βαθιά κάτω από το έδαφος.

Την είδηση της νέας αεροπορικής επιδρομής στη Νότια Βηρυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι λέγοντας πως ο στόχος ήταν το «στρατηγείο» της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και πως ήταν κτισμένο κάτω από κτίρια πολιτών στη νότια συνοικία, Νταχία.

Στη συνέχεια, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στόχος της ισχυρής έκρηξης που προκάλεσε η ισραηλινή επιδρομή ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό εάν την ώρα της επίθεσης ο Νασράλα βρισκόταν στον συγκεκριμένο χώρο.

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Χεζμπολάχ που επικαλέστηκε μετά τις 20.00 η εφημερίδα The Times of Israel ανέφερε πως ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, είναι σώος και αβλαβής. Αργότερα, νεότερο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας ανέφερε πως η τύχη του Χασάν Νασράλα δεν είναι ξεκάθαρη.

Στη συνέχεια Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας στο δίκτυο ABC News ανέφερε πως ο στόχος  της ισραηλινής επίθεσης το απόγευμα στη Βηρυτό ήταν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα βάσει (εσφαλμένων) πληροφοριών ότι ο τελευταίος μαζί με διοικητές του είχαν μεταβεί στο στρατηγείο της οργάνωσης για μία «γρήγορη επίσκεψη».

Δεν ήξεραν, λένε, στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου μιλώντας απόψε στο Axios.com διέψευσε τις «πληροφορίες» ισραηλινών ΜΜΕ πως οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί λίγα λεπτά πριν την επίθεση στη Νότια Βηρυτό με στόχο τον Χασάν Νασράλα.

Στη συνέχεια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βηρυτό δίχως να γίνει γνωστή η αντίδρασή του.

Σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα The Times of Israel, με την έγκριση του στρατού, ανάρτησε φωτογραφία από το στρατηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ όπου φάνηκε να παρακολουθούν την επίθεση σε απευθείας μετάδοση υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βία και προσαγωγές από τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο κατά τη Βραδιά του Ερευνητή

Συνάντηση Ζελένσκι και Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Το παλαιστινιακό όραμα κατά της κατοχής στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ

Τη μέρα νύχτα έκανε ο Νετανιάχου στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα