Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέβηκε λίγο μετά τις 16.30 (ώρα Ελλάδας) στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προσπαθώντας να αποκαταστήσει, όπως ισχυρίστηκε, «την αλήθεια». Κατηγόρησε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, για «διαστρέβλωση» και «ψεύδη» δεκάδες άλλους ηγέτες που προηγήθηκαν και κατήγγειλαν ή επέκριναν τους πολέμους του ισραηλινού στρατού σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Λίβανο.
Είπε πως το Ισραήλ «αναζητεί την ειρήνη» προκαλώντας επευφημίες από δεκάδες Ισραηλινούς και Αμερικανούς που είχαν έχοντας εξασφαλίσει θέσεις στα θεωρεία της Γενικής Συνέλευσης σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει την εικόνα των αδειανών εδράνων σε πολλές από τις ξένες διπλωματικές αποστολές στην αίθουσα.
A large number of diplomats left the GA Hall once #Netanyahu came to the podium. The people you hear cheering the PM during the speech are in the gallery who he brought for that purpose. #UNGA79 #Walkout pic.twitter.com/bAgiOzztWA
— Rami Ayari (@Raminho) September 27, 2024
Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα δικαιολογώντας τον αμείλικτο πόλεμο που έχει εξαπολύσει εδώ και περίπου ένα χρόνο στα παλαιστινιακά εδάφη σαν «αυτοάμυνα».
Δεν παρέλειψε να κατηγόρησε ακόμη τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς για «φανατισμό» επειδή, όπως είπε, αρνείται να καταδικάσει τους «σφαγείς της επίθεσης της 7ης Οκτώβρη» συνεχίζοντας τον …«πόλεμο» σε βάρος του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.
«Υπάρχει μία πλειοψηφία έτοιμη να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ» ανέφερε ώστε να διαστρεβλώσει το γεγονός έκδοσης δεκάδων καταδικαστικών αποφάσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ισραήλ για τις καταπατήσει διεθνούς δικαίου έναντι των Παλαιστινίων σαν «καταδικαστικές αποφάσεις για το εβραϊκό κράτος».
«Όλες οι ομιλίες που ακούσατε ως τώρα δεν ήταν για τη Γάζα αλλά για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ» ανέφερε καταδικάζοντας τα επικείμενα (όπως όλα δείχνουν) εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του ιδίου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γ. Γκάλαντ. «Οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου βρίσκονται στη Γάζα, στο Ιράν και στην Υεμένη» και «όχι στο Ισραήλ, το οποίο θα νικήσει και σε αυτή τη μάχη γιατί δεν έχει άλλη επιλογή» είπε.
Οι χάρτες του Νετανιάχου
Στη μέση της ομιλίας ο Νετανιάχου, κατά την προσφιλή του συνήθεια, παρουσίασε δύο χάρτες. Ο ένας ήταν ο χάρτης της «ευλογίας» και εκεί παρουσιαζόταν η ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος και ο Ινδικός Ωκεανός. Ένα κόκκινο βέλος που ξεκινούσε από το Νότιο Ινδικό κατέληγε νότια της Κρήτης και είχε χρωματισμένες με πράσινο την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σαουδική Αραβία θέλοντας να δείξει τις δυνατότητες «ευημερίας» στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας στρατηγικών περασμάτων για ενέργεια, οπτικές ίνες, εμπόριο κ.α.
Ο άλλος χάρτης που παρουσίασε ο Νετανιάχου, ήταν ο χάρτης της «κατάρας» όπου η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν παρουσιάζονταν με μαύρο χρώμα. Κατηγόρησε τις χώρες αυτές πως είναι «το τόξο του τρόμου» και πως παρεμποδίζουν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα και ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε (ξανά…) το Ιράν ότι δημιουργεί βαλλιστικούς πυραύλους «για να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο» στήνοντας «βάσεις» και στις πέντε ηπείρους. Εξέφρασε την… «συμπαράστασή» του στον ιρανικό λαό λέγοντας πως θέλει να ελευθερωθεί από την αυταρχική ηγεσία της χώρας του, απαιτώντας αμέσως μετά την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.
«Ολες οι ομιλίες που ακούσατε ως τώρα δεν ήταν για τη Γάζα αλλά για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ» είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσθέτοντας πως κακώς το Διεθνές Δικαστήριο κινείται εναντίον του ιδίου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ λέγοντας πως «οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου βρίσκονται στη Γάζα, στο Ιράν και στην Υεμένη» .
Έκλεισε έτσι την ομιλία του διαβεβαιώνοντας πως το Ισραήλ θα νικήσει και σε αυτή τη μάχη «γιατί δεν έχει άλλη επιλογή» με τη φράση: «Ο λαός του Ισραήλ ζει τώρα, αύριο και για πάντα».