ΑΘΗΝΑ
15:10
|
28.09.2024
Ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, ανέφεραν το Σάββατο επίσημα και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι ασκήσεις, γνωστές ως 4η Πολυμερής Ναυτική Δραστηριότητα Συνεργασίας, έλαβαν χώρα σε απροσδιόριστη περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε η αμερικανική διοίκηση:

Οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπερπτήσης, άλλες νόμιμες χρήσεις της θάλασσας και του διεθνούς εναέριου χώρου, καθώς και τον σεβασμό των θαλάσσιων δικαιωμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας διέσχισε για πρώτη φορά τα Στενά της Ταϊβάν για να συμμετάσχει στις ασκήσεις, μια κίνηση που εξόργισε την Κίνα. Το Πεκίνο υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν:

Το ζήτημα της Ταϊβάν αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και αποτελεί το πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας. Είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας ξεκίνησε τα δικά της γυμνάσια του ναυτικού και της αεροπορίας κοντά στο Huangyan Dao, γνωστό και ως Scarborough Shoal, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σε ανακοίνωσή του, ο κινεζικός στρατός επέκρινε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, κατηγορώντας τις εξωτερικές χώρες ότι «προκαλούν προβλήματα» και προκαλούν αστάθεια στην περιοχή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο PLA επαναβεβαίωσε την «αδιαμφισβήτητη κυριαρχία» της Κίνας επί του Huangyan Dao και των υδάτων που το περιβάλλουν, υποσχόμενη να παραμείνει σε υψηλή επιφυλακή για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων. Οι κοινές ασκήσεις έρχονται μόλις ένα μήνα μετά τη διεξαγωγή παρόμοιων θαλάσσιων και εναέριων ασκήσεων από τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την ίδια στιγμή που η Κίνα πραγματοποιούσε τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις στα αμφισβητούμενα ύδατα.

Οι Φιλιππίνες, ενισχύοντας τους αμυντικούς δεσμούς τους με βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, διεξήγαγαν επίσης την πρώτη κοινή θαλάσσια άσκηση με την Ιαπωνία στην περιοχή νωρίτερα φέτος. Οι εντάσεις σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κλιμακώνονται καθώς οι Φιλιππίνες επιδιώκουν ισχυρότερη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως απάντηση στην αυξανόμενη διεκδικητικότητα της Κίνας στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Βρυξέλλες: Συνάντηση Πάπα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα