ΑΘΗΝΑ
14:08
|
28.09.2024
Τον Μάρτιο, ο Μαρσολιέ δήλωσε στο RIA Novosti ότι το CERN θα σταματήσει τη συνεργασία με περίπου 500 ειδικούς που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία.
CERN
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεταφορά των έργων των ρωσικών ινστιτούτων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) σε ινστιτούτα άλλων χωρών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη λήξη της συνεργασίας με τη Ρωσία στις 30 Νοεμβρίου έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε στο RIA Novosti ο επίσημος εκπρόσωπος του CERN Αρνό Μαρσολιέ.

Τον Μάρτιο, ο Μαρσολιέ δήλωσε στο RIA Novosti ότι το CERN θα σταματήσει τη συνεργασία με περίπου 500 ειδικούς που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία από τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την απόφαση του CERN πολιτικοποιημένη και απολύτως απαράδεκτη. Η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση στον κόσμο δεν πρέπει να υπονομεύει την πρόοδο στην επιστημονική έρευνα, τόνισε η ίδια.

«Η μεταφορά έργων πάνω στα οποία εργάστηκαν ρωσικά ιδρύματα σε ιδρύματα άλλων χωρών έχει ολοκληρωθεί. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να είμαστε έτοιμοι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Μαρσολιέ.

Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής δήλωσε ότι η Ρωσία, λόγω της απαγόρευσης των εργασιών στο CERN, χρειάζεται επειγόντως το δικό της κρατικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της θεμελιώδους φυσικής για τη μελέτη των βαθιών ιδιοτήτων των στοιχειωδών σωματιδίων και των αλληλεπιδράσεών τους, σημειώνοντας ότι παράδειγμα ενός τέτοιου επαναστατικού προγράμματος είναι το ομοσπονδιακό επιστημονικό και τεχνικό πρόγραμμα για την έρευνα νετρονίων υπό την ηγεσία του ερευνητικού κέντρου του «Ινστιτούτου Κουρτσάτοφ», στο πλαίσιο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία μιας πηγής ακτινοβολίας συγχρότρου του Κεντρικού Ερευνητικού Κέντρου SKIF στην επιστημονική πόλη Καλτσόβο του Νοβοσιμπίρσκ.

Ταυτόχρονα, το INP SB RAS έχει ήδη αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη των επιταχυντών ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων στη Ρωσία – τα κύρια εργαλεία για τη μελέτη των θεμελιωδών ιδιοτήτων της ύλης.

Το CERN είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής υψηλών ενεργειών στον κόσμο. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών με τη συμμετοχή φυσικών από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Βρίσκεται στα σύνορα της Ελβετίας και της Γαλλίας. Με τη βοήθεια του LHC έγινε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της σύγχρονης φυσικής – αποδείχθηκε η ύπαρξη του μποζονίου Higgs, ενός στοιχειώδους σωματιδίου που ευθύνεται για την ύπαρξη μάζας σε άλλα σωματίδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Ρώσος κοσμοναύτης: Η Νότια Αμερική αλλάζει ραγδαία

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα