Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης από την Παρασκευή 27/9, με την προσδοκία αύξησης των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών εν μέσω εξασθενημένης παγκόσμιας ζήτησης.
Το διεθνές αργό τύπου Brent που αποτελεί σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν στα 70,89 δολάρια ανά βαρέλι στις 15.30 τοπική ώρα (1230 GMT) την Παρασκευή, μειωμένο κατά περίπου 4,8% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 74,49 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.
Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 67,60 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας μείωση περίπου 6% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 71,92 δολάρια το βαρέλι.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή από τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μερίδιο αγοράς.
Τον Ιούνιο, η ομάδα ΟΠΕΚ+, η οποία αποτελείται από μέλη του ΟΠΕΚ και άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, συμφώνησε να παρατείνει τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με σταδιακή σταδιακή κατάργηση έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Ωστόσο, η πολιτική της χώρας φαίνεται να έχει αλλάξει προς την κατεύθυνση της αύξησης της προσφοράς, καθώς η αύξηση της παραγωγής από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ και η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση αντιστάθμισαν τις προσπάθειες της ομάδας να διατηρήσει τις τιμές υψηλότερες.
Οι ανησυχίες για την προσφορά στη Λιβύη υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα φάνηκε να σταθεροποιείται.
Η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους στην Τρίπολη κατέληξαν σε συμφωνία για τον διορισμό του επικεφαλής και του αναπληρωτή της Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση στηρίζει την προσδοκία ότι η παραγωγή πετρελαίου θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.
Οι προβλέψεις για αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ η ζήτηση από τους μεγάλους καταναλωτές μειώνεται, ασκούν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Περαιτέρω, η ανησυχία ότι το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας που ανακοινώθηκε στην Κίνα αυτή την εβδομάδα θα αποτύχει στην αναζωογόνηση της οικονομίας ώθησε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η αδύναμη ζήτηση αργού πετρελαίου στη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση.
Οι ειδικοί λένε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) πρέπει να ανακοινώσει μια πιο συγκεκριμένη δημοσιονομική προσέγγιση για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.