ΑΘΗΝΑ
12:19
|
29.09.2024
Οι Αυστριακοί ψήφισαν την Κυριακή για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου, με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας να επιδιώκει να εξασφαλίσει την πρώτη του νίκη.
Ο επικεφαλής του Κόμματος των Ελευθέρων (FPOe) Herbert Kickl συμμετέχει στην τελική προεκλογική τους συγκέντρωση στη Βιέννη, Αυστρία, 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αυστριακοί ψήφισαν την Κυριακή για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου, με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) να επιδιώκει να εξασφαλίσει την πρώτη του νίκη στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταδίδει το Reuters.

Το FPO προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, αλλά το προβάδισμά του έναντι του κυβερνώντος συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ έχει πλέον σχεδόν εξανεμιστεί σε μια εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για την οικονομία και τη μετανάστευση.

Όποιος και αν κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά θα διεκδικήσει το δικαίωμα να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν λίγο μετά τα ξημερώματα και οι προβλέψεις αναμένονται λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 5 μ.μ. (1500 GMT).

«Αυτό που διακυβεύεται είναι αν το FPO θα διορίσει τον καγκελάριο ή όχι», δήλωσε η Κάθριν Στάινερ-Χέμερλε, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Καρινθίας.

«Εάν συμβεί αυτό, τότε πρέπει να πω ότι ο ρόλος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σημαντικά διαφορετικός. Ο Κικλ έχει πει συχνά ότι ο (Ούγγρος πρωθυπουργός) Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί πρότυπο γι’ αυτόν και θα του συμπαρασταθεί».

Ο Νεχάμερ αυτοπροβάλλεται ως πολιτικός άνδρας και παρουσιάζει τον αντίπαλό του, τον ηγέτη του FPO Χέρμπερτ Κικλ, ως τοξική απειλή. Ο Κικλ έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της αυστριακής ουδετερότητας που θα καθαρίσει τη χώρα μετά από χρόνια αποτυχίας του κατεστημένου.

Μια νίκη του FPO θα καταστήσει την Αυστρία την τελευταία χώρα της Ε.Ε. που καταγράφει αύξηση της ακροδεξιάς υποστήριξης μετά από νίκες σε χώρες όπως οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ευρωσκεπτικιστικό FPO, το οποίο ασκεί κριτική στο Ισλάμ και υπόσχεται αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, κέρδισε για πρώτη φορά εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, όταν νίκησε το OVP με λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα στις ευρωεκλογές.

Το OVP, το οποίο, όπως και το FPO, υποστηρίζει αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες και φορολογικές περικοπές, είναι το μόνο κόμμα που είναι ανοιχτό στο σχηματισμό συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα. Ωστόσο, ο Νεχάμερ λέει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον Κικλ.

Η Σάρα Βολφ, μια 22χρονη γραφίστρια και οπαδός του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας στη Βιέννη, δήλωσε ότι αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τακτικής ψηφοφορίας για να μην συμμετάσχει το FPO.

«Αυτό που με φοβίζει περισσότερο, αν το FPO πάρει πραγματικά τις περισσότερες ψήφους, είναι να έχουμε κάτι σαν τον Βίκτορ Όρμπαν: μια αργή, σταδιακή μείωση της ποικιλομορφίας των μέσων ενημέρωσης, της δημοκρατίας και της κατανόησης», δήλωσε. «Υπάρχουν τόσα πολλά πραγματικά επικίνδυνα σημάδια».

Ο Βίκτορ ντε Λίτζερ, ένας 17χρονος στρατιώτης που υποστηρίζει το FPO, δήλωσε ότι το κόμμα είναι το καταλληλότερο για να διορθώσει αυτό που βλέπει ως υπερβολική εγκληματική βία που υποκινείται από τη μετανάστευση.

«ΑΥΣΤΡΙΑ-ΦΡΟΥΡΙΟ»

Ο 55χρονος Κικλ ευδοκίμησε ως αντιπολιτευόμενος, αλλά κατά καιρούς εμφανίστηκε άβολα προσπαθώντας να μετριάσει τον τόνο του για να διευρύνει την ηγετική του απήχηση.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επιβλέπει τον σχηματισμό κυβερνήσεων, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το FPO λόγω της κριτικής που ασκεί στην Ε.Ε. και της αποτυχίας του να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κόμμα αντιτίθεται στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Μόσχας, επικαλούμενο την ουδετερότητα της Αυστρίας.

Ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ανατρέψει τον Κικλ, λέγοντας ότι το σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να ζητήσει από το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, παρόλο που αυτό αποτελεί εδώ και καιρό τη σύμβαση.

Το FPO, το οποίο θέλει να σταματήσει εντελώς τη χορήγηση ασύλου και να οικοδομήσει μια «Αυστρία-φρούριο» που θα εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών, είχε αρχικά επικεφαλής έναν πρώην ναζιστή νομοθέτη τη δεκαετία του 1950.

Έχει προσπαθήσει να μετριάσει την εικόνα του, αλλά νέα διαμάχη για το παρελθόν του ήρθε στην επιφάνεια το Σαββατοκύριακο, όταν ένα βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Der Standard έδειξε μέλη του κόμματος να παρευρίσκονται σε μια κηδεία όπου τραγουδήθηκε ένα τραγούδι δημοφιλές στα ναζιστικά SS.

Μια εβραϊκή φοιτητική ομάδα στη Βιέννη κατέθεσε τότε μήνυση κατά των μελών του FPO κατηγορώντας τους για παραβίαση των αντιναζιστικών νόμων.

Η FPO δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Ροζενά Κορινθίας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Ελίν

Έκλεισαν τα σχολεία στο Νεπάλ μετά τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων από τις πλημμύρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα