ΑΘΗΝΑ
10:27
|
30.09.2024
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν επισκέπτεται το Ιράν, όπου θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.
Οι επαφές μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης είναι τακτικές, στο υψηλότερο επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ιράν αναμένεται σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν και τον πρώτο αντιπρόεδρο Μοχαμάντ Ρέζα Αρέφ.

Οι συνομιλίες στην Τεχεράνη θα είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου ρωσο-ιρανική συνάντηση από τότε που ο Πεζεσκιάν ανέλαβε τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Εμπραχίμ Ραϊσί που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα. Ωστόσο, οι επαφές μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης είναι τακτικές, μεταξύ άλλων στο υψηλότερο επίπεδο. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο γραμματέας του Ρώσου Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοιγκού επισκέφθηκε το Ιράν και, σύμφωνα με τα τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετέφερε στον Πεζεσκιάν μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών αναμένεται στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης ο Μισούστιν σχεδιάζει να έχει συζητήσεις για «όλο το φάσμα της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας στον εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα». Η Μόσχα και η Τεχεράνη ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την υλοποίηση «μεγάλων κοινών έργων στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας, της ενέργειας και της εκπαίδευσης, καθώς και της γεωργίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται ήδη ενεργά στην πυρηνική βιομηχανία: μία μονάδα του πυρηνικού σταθμού Bushehr κατασκευάστηκε με τη βοήθεια Ρώσων ειδικών και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων. Επιπλέον, η Μόσχα και η Τεχεράνη συνεργάζονται για την πλήρη έναρξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, ο οποίος θα συνδέει τις ακτές της Βαλτικής και τον Ινδικό Ωκεανό μέσω ξηράς μέσω απευθείας σιδηροδρομικής διαδρομής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χασάν Νασράλα: Μετά τον «ηρωικό» θάνατο ενός ηγέτη

Το Ιράν δεσμεύεται να απαντήσει στη δολοφονία από το Ισραήλ διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η δολοφονία του Νασράλα είναι «μέτρο δικαιοσύνης»

Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επισημοποιείται

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα