ΑΘΗΝΑ
10:35
|
01.10.2024
Ξεκινά σήμερα η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την επίσκεψη στον Σταθμό πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ελβετίας και της Νορβηγίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα 1η Οκτωβρίου θα λειτουργήσει ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU Alexandroupolis) όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Gastrade που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της πλωτής υποδομής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την επίσκεψη στον Σταθμό πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ελβετίας και της Νορβηγίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ουγγαρίας, του κράτους μέλους που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο CEO της Gastrade, Κώστας Σιφναίος, έκανε λόγο για «μια νέα εποχή για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη ολόκληρης της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με σημαντικές πλέον ευκαιρίες διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού τους, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την πρόσφατη συμφωνία που αφορά στην δέσμευση του ¼ της δυναμικότητας του Τερματικού από την αμερικανική εταιρεία Venture Global LNG».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εγκαίνια της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοτάκης και ηγέτες χωρών των Βαλκανίων οι χώρες των οποίων συμμετέχουν στο πρότζεκτ με την αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Ως γνωστόν το φυσικό αέριο θα φτάνει από την Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη, σε Βουλγαρία (μετέχει και στον FSRU με την εθνική της εταιρεία ενέργειας), τη Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και περαιτέρω τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 24% έως το 2050

Πετρέλαιο: Σε τροχιά πτώσης οι διεθνείς τιμές

Διακοπές ρεύματος στην Αττική (28/9): Σε ποιες περιοχές θα λάβουν χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα