ΑΘΗΝΑ
14:49
|
01.10.2024
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε και ενέκρινε τον ισραηλινό σχεδιασμό για επίθεση στον Λίβανο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές το Politico.
Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε σιωπηλά τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο, παρότι δημοσίως το παραίνεσε να επιδιώξει κατάπαυση του πυρός, ανέφερε το αμερικανικό Politico, επικαλούμενο πηγές.

Το Ισραήλ διεξήγαγε μια εβδομαδιαία εκστρατεία βομβαρδισμών στον Λίβανο, δολοφονώντας το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, και έχει πλέον ξεκινήσει αυτό που περιγράφει ως «περιορισμένη χερσαία εισβολή» στον βόρειο γείτονά του. Πριν από αυτό, χιλιάδες άνθρωποι στο Λίβανο είχαν γίνει στόχος εκρηκτικών μηχανισμών, τους οποίους φέρεται να τοποθέτησαν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για την προετοιμασία μιας επίθεσης στη Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε τη Δευτέρα τις δημόσιες εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, λέγοντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Νιώθω άνετα με το να σταματήσουν».

Ωστόσο, το Ισραήλ περιέγραψε σε γενικές γραμμές τη στρατιωτική του στρατηγική στην Ουάσιγκτον στα μέσα Σεπτεμβρίου και έλαβε έγκριση μέσω των ανώτερων προεδρικών συμβούλων των ΗΠΑ, Άμος Χόκσταϊν και Μπρετ Μακγκέρκ, ανέφερε το Politico τη Δευτέρα, επικαλούμενο δύο Ισραηλινούς και τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η απόφαση αντιμετώπισε αντιδράσεις στους κόλπους του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των υπηρεσιών πληροφοριών, ισχυρίστηκαν οι πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μεγάλο πόλεμο, ο οποίος θα εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ.

Η πεποίθηση στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Politico, είναι ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ μπορεί να «αποσυνδεθεί» με κάποιο τρόπο. Η επίθεση στον Λίβανο θα βοηθούσε να περιοριστεί η περιφερειακή επιρροή του Ιράν, ελπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι. Λέγεται ότι δεν είναι πρόθυμοι, ωστόσο, να υποστηρίξουν δημόσια την ισραηλινή εκστρατεία, καθώς η στρατηγική μπορεί να αποτύχει, πράγμα που σημαίνει ότι δημοσίως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ζητά προσοχή και αποκλιμάκωση.

«Και τα δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν – οι ΗΠΑ μπορούν να θέλουν διπλωματία και να υποστηρίζουν τους μεγαλύτερους στόχους του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ», ανέφερε το Politico επικαλούμενο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. «Υπάρχει ξεκάθαρα μια γραμμή που η διοίκηση ακολουθεί, απλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι αυτή η γραμμή».

Οι πηγές υποστήριξαν ότι το Ισραήλ προέκρινε μια «περιορισμένη» εισβολή στον Λίβανο κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, αντί μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βίντεο από τη διάσωση 8 Πολωνών ναυαγών δημοσίευσε η Πολεμική Αεροπορία

Ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Ανδρέα Πάτση για το ανακριβές πόθεν έσχες

Σε απεργία οι λιμενεργάτες ολόκληρης της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ

Ο Νίκος Φαραντούρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα