ΑΘΗΝΑ
21:03
|
01.10.2024
Το Ιράν προχώρησε στην εκτόξευση 180 πυραύλων κατά του Ισραήλ. Έτοιμο για ισραηλινά αντίποινα δηλώνει το Ιράν.
Από τις αποψινές ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναγερμός σήμανε απόψε λίγο μετά τις 7.30 στο Ισραήλ καθώς οι σειρήνες προειδοποίησαν σε όλη τη χώρα για επικείμενη ιρανική πυραυλική επίθεση. Το ιρανικό βαλλιστικό μπαράζ κράτησε περίπου μισή ώρα καθώς ο συναγερμός σταμάτησε μετά τις 20.00 το βράδυ όταν ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια.

Παράλληλα, οι Ιρανοί αξιωματούχοι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εξήγησαν ότι το αποψινό μπαράζ της εκτόξευσης 180 πυραύλων ήταν δικαιολογημένη απάντηση στη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του Ιρανού στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν.

Την εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ έδωσε ο Ανώτατος Ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς, προσθέτοντας πως η χώρα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, τα οποία κατά το Ισραήλ θα δοθούν τις επόμενες ώρες σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής…

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τον ισραηλινό στρατό για τις κινήσεις του Ιράν με στόχο την εξαπόλυση βαλλιστικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τις τελευταίες κλιμακώσεις επιθέσεων σε βάρος της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, το Ιράν προχώρησε σε μπαράζ εκτόξευσης μερικών εκατοντάδων πυραύλων με τελική κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι σειρήνες ακούγονταν για ώρα συνεχώς κυρίως σε νότιο και κεντρικό Ισραήλ και οι πολίτες κλήθηκαν να σπεύσουν στα κοντινότερα καταφύγια.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρουν πως πρόκειται για τουλάχιστον 200 πυραύλους με Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο να διαβεβαιώνει πως θα υπάρξουν συνέπειες για το Ιράν σε τόνο και χρόνο που θα αποφασιστεί. Στη συνέχεια ο αριθμός των ιρανικών πυραύλων μειώθηκε σε 180 και από τις αρχές στην Τεχεράνη και από εκείνες στο Τελ Αβίβ.

Ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε πως η επίθεση προκάλεσε επιπτώσεις σε περιοχές του κεντρικού και νότιου Ισραήλ δίχως να πει περισσότερα στοιχεία ενώ απείλησε με άμεσα αντίποινα το Ιράν, μην αποκλείοντας αυτά να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA σε ρεπορτάζ για τις ιρανικέ επιθέσεις ανέφερε πως η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα Σιδερένιος Θόλος δεν κατάφερε να αναχαιτίσει ένα μέρος του αποψινού βαλλιστικού κύματος επίθεσης.

Αναχαίτιση πυραύλων στην Ιορδανία…

Ιορδανοί αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας απόψε στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως ιρανικοί πύραυλοι εθεάθησαν πάνω από περιοχή της κοιλάδας της Ιορδανίας και στη συνέχεια ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις.

Όπως ανέφεραν οι Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν στον ιορδανικό εναέριο χώρο καθώς πετούσαν προς την Ιερουσαλήμ. Δεκάδες πύραυλοι πετούν πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα πάλι με πηγές του Reuters.

Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία προχώρησαν επίσης στην αναχαίτιση ορισμένων δεκάδων ιρανικών πυραύλων που πέρασαν από την περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί σε μία προσπάθεια να παράσχουν προστασία στο Ισραήλ.

Τον περασμένο Απρίλιο όταν το Ιράν είχε προβεί σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και τη δολοφονία ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, η Ιορδανία και χώρες του Κόλπου αλλά και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είχαν συνδράμει στις προσπάθειες αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων.

Έκτακτη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο με Μπάιντεν και Χάρις

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε απόψε πως ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση με την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας να συζητήσουν τα σχέδια ιρανικής πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ και επανεξέτασαν «το καθεστώς των αμερικανικών προετοιμασιών για να βοηθήσουν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από αυτές τι επιθέσεις και να προστατευτεί το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Τραμπ: Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά…

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωσή του για την αποψινή επίθεση του Ιράν στο Ισράηλ ανέφερε πως ο «κόσμος έχει πάρει φωτιά» και πως η αμερικανική ηγεσία είναι ανύπαρκτη.

«Υπό τον Πρόεδρο Τραμπ δεν είχαμε καθόλου πόλεμο στη Μέση Ανατολή» είπε προφανώς ψευδώς αναφερόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Νευρικότητα σε διεθνή χρηματιστήρια

Οι κλιμακούμενοι γεωπολιτικοί φόβοι σχετικά με την επικείμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είχαν αντίχτυπο νωρίτερα και σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου αρκετοί επενδυτές φάνηκαν να απομακρύνονται από τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με πτώση 0,39% στις 520,88 μονάδες και ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα κατέγραφε κέρδη έως και 0,5%.

Επίθεση ενόπλων κατά πλήθους στη Τζάφα

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν είδηση ένοπλης επίθεσης δύο ανδρών κατά πλήθους στην Τζάφα κοντά σε σταθμό του τραμ.

Οι δύο νεαροί καταγράφηκαν να κρατούν όπλα από κάμερα κλειστού κυκλώματος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ατόμων, εκ των οποίων οι  δύο είναι σοβαρά.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε και ο θάνατος ενός εκ των δύο ενόπλων δραστών.

Νέα δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε άλλο έναν διοικητή της Χεζμπολάχ στη διάρκεια επιδρομής στη Βηρυτό. Πρόκειται για τον Μουχάμαντ Τζα’φάρ Κασίρ που ήταν επικεφαλής της Μονάδας 4400 και αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μπόρις Τζόνσον: Παραβίασε το πρωτόκολλο αποκαλύπτοντας την αιτία θανάτου της Ελισάβετ

«Γιουχάρισμα» γιατρών στον Γεωργιάδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (video)

Βλέψεις του Ισραήλ κατά της Τουρκίας, διακρίνει ξανά ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα