ΑΘΗΝΑ
19:00
|
01.10.2024
Για τρίτη ημέρα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη μάχη με τις φλόγες στο Ξυλόκαστρο.Τα δύο μεγάλα μέτωπα είναι στο χωριό Σοφιανά και στο χωριό Ζάχολη.
Από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει σήμερα, για τρίτο 24ωρο, η μάχη κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Ροζενά Ξυλόκαστρου και επεκτάθηκε αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς εθελοντές και δύο τραυματίες πυροσβέστες.

Σήμερα, Τρίτη δύο είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να καίνε.Το ένα είναι στο χωριό Σοφιανά. Το άλλο είναι στο χωριό Ζάχολη.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μεγάλα μέτωπα. Το ένα είναι στο χωριό Σοφιανά, το οποίο φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουμε με επιτυχία, και ένα δεύτερο μέτωπο στο χωριό Ζάχολη. Αυτά όσο αφορά τα δύο μεγάλα μέτωπα αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες ανά πάσα στιγμή αναζωπυρώνονται», δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

«Σίγουρα έχουν καεί πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλο τον Δήμο. Ο Δήμος μας είναι 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάηκαν πάνω από 50 χιλιάδες στρέμματα. Κάηκε ολοσχερώς και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Λυγιάς», πρόσθεσε.

Επί ποδός παρέμειναν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολλές ενεργές διάσπαρτες εστίες, κυρίως στα δυτικά του μετώπου, στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι-Ευρωστίνα, καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Προς ενίσχυση των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων σήμερα κατέφθασαν τρία αεροσκάφη που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., rescEU.

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη, λίγο μετά τις 7 το πρωί, στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι, ενώ χθες στάλθηκαν παρόμοια διαδοχικά μηνύματα στις περιοχές Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

Στο σημείο το πρωί επιχειρούσαν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 8 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

>

Λίγο μετά τις 8.00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο, κλειστά παρέμειναν για δεύτερη ημέρα, όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

Στην περιοχή μετέβη, χθες Δευτέρα,  ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συμμετείχε σε συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε νεότερη ενημέρωση ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται:

  • Στην περιοχή ανάμεσα σε Σοφιανά και Σπαρτιναίικα.
  • Στην περιοχή από Σοφιανά προς Ξανθοχώρι.
  • Στο οροπέδιο μεταξύ Ευρωστίνας και Μαύρου Όρους, στο ύψος του Δερβενίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και τόνισε ότι την ημέρα αντιμετωπίζονται αναζωπυρώσεις, ενώ το βράδυ η πυρκαγιά παρουσιάζει ύφεση. Όπως σημείωσε, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί εντός περιμέτρου η πυρκαγιά. «Επιχειρησιακά αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες» ανέφερε ο Κικίλιας, εκφράζοντας λύπη για το θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Με αυτή την αφορμή, επανέλαβε την παράκληση να ακολουθούν οι πολίτες τις εισηγήσεις των ειδικών.

Προβληματισμός για την έναρξη πυρκαγιάς σε αχαρτογράφητο χωράφι…

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της πυρκαγιάς, επεσήμανε ότι αναμένονται τα πορίσματα των ειδικών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, σε ένα αχαρτογράφητο χωράφι μέσα σε δασική περιοχή, στο οποίο δεν μπορούσαμε να περάσουμε». Ανέφερε επιπλέον ότι η πλειονότητα των ενάρξεων των πυρκαγιών εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η έκταση της περιοχής που έχει επηρεαστεί από τη φωτιά είναι μεταξύ 40.000 και 50.000 στρεμμάτων, ενώ προχώρησε σε σύγκριση με τις καμένες εκτάσεις στην Πορτογαλία από τις πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων και στάθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ως προς τις επικρίσεις για ελλιπή συνδρομή από εναέρια μέσα, είπε πως όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, δοκίμασαν ρίψεις όλοι οι τύποι εναέριων μέσων και σημείωσε ότι, ανάλογα με τις συνθήκες, ενεργούν διαφορετικά μέσα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπόρις Τζόνσον: Παραβίασε το πρωτόκολλο αποκαλύπτοντας την αιτία θανάτου της Ελισάβετ

«Γιουχάρισμα» γιατρών στον Γεωργιάδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (video)

Βόλος: Μαχαίρωσε γατάκι αφού είχε σκοτώσει σκύλο λίγες μέρες πριν

Ζυρίχη: 23χρονος Κινέζος επιτέθηκε με μαχαίρι σε παιδιά σε παιδικό σταθμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα