ΑΘΗΝΑ
13:52
|
02.10.2024
Σε εγρήγορση η Αθήνα, για την πιθανότητα εκκένωσης για τους Έλληνες που ζουν στον Λίβανο.
C-130 θα διαθέσει το υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έτοιμη φέρεται να είναι η Αθήνα για την πιθανότητα εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο, παρότι έως τώρα δεν έχουν υπάρξει μαζικά αιτήματα αποχώρησης κατόχων ελληνικών διαβατηρίων από τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έως τις πρώτες πρωινές ώρες στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό δεν υπήρχαν μαζικά αιτήματα Ελλήνων προς εγκατάλειψη του Λιβάνου. Μεμονωμένα αιτήματα ικανοποιούνται με τις εμπορικές πτήσεις, όταν και όσο αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε εγρήγορση για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής ζητηθεί για τους περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες που ζουν στον Λίβανο και τα περίπου 1.000 επιπλέον διασυνδεδεμένα μέλη των οικογενειών τους και πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης από τον Λίβανο, το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει καλέσει σε πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, ενώ έχει κάνει γνωστό πως στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή πλέει η φρεγάτα «Σπέτσαι» από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του Κύπριου ομολόγου του Βασίλη Πάλμα, θα διαθέσει ένα C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

Απομακρύνουν τους υπηκόους τους Ισπανία και Νότια Κορέα

Την ίδια ώρα, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες ανακοίνωσε την αποστολή, αύριο Πέμπτη, δύο στρατιωτικών αεροσκαφών με σκοπό την απομάκρυνση 350 Ισπανών που έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 1.000 Ισπανοί βρίσκονταν στον Λίβανο.

Εκτός από τους 1.000 Ισπανούς πολίτες, η Ισπανία από το 2022 διοικεί την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και έχει αναπτύξει 650 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων του νότιου Λιβάνου με το Ισραήλ.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετάδωσε ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ διέταξε στρατιωτικά αεροσκάφη να αναπτυχθούν άμεσα για να απομακρύνουν πολίτες από το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής καθώς κλιμακώνεται η ένταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στην Κορινθία: Η καμένη γη των 65.000 στρεμμάτων μέσα από τον δορυφόρο Copernicus

Με το χέρι στη σκανδάλη το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο μετά το μπαράζ πυραύλων από το Ιράν

Χαμενεΐ: ΗΠΑ και Ευρώπη πυροδοτούν την κρίση στη Μέση Ανατολή

Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης ενόπλων στο Τελ Αβίβ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα