ΑΘΗΝΑ
17:36
|
02.10.2024
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ του κόμματος Μορένα ορκίστηκε την 1η Οκτωβρίου ως η 66η (και ως η πρώτη γυναίκα) πρόεδρος του Μεξικού.
«Τώρα είναι η ώρα του μετασχηματισμού, τώρα είναι η ώρα των γυναικών», είπε η Σέινμπαουμ ενώπιον των βουλευτών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ του κόμματος Μορένα ορκίστηκε την 1η Οκτωβρίου ως η 66η (και ως η πρώτη γυναίκα) πρόεδρος του Μεξικού.

Η 62χρονη περιβαλλοντολόγος και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού πρόκειται να υπηρετήσει μια εξαετή θητεία μέχρι το 2030.

Η Σέινμπαουμ ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της από τον απερχόμενο πρόεδρο –και στενό σύμμαχό της – ​​Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε τελετή ορκωμοσίας στο Κογκρέσο του Μεξικού.

«Τώρα είναι η ώρα του μετασχηματισμού, τώρα είναι η ώρα των γυναικών», είπε η Σέινμπαουμ ενώπιον των βουλευτών.

Εισέρχεται στο αξίωμα με τον κυβερνητικό συνασπισμό γύρω από το κόμμα της [Mορένα, Οικολόγοι Πράσινοι (PVEM) και Εργατικό Κόμμα (PT)] να κατέχει τον έλεγχο της διευρυμένης πλειοψηφίας στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου και σχεδόν το ίδιο στη Γερουσία.

Η νέα πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις τελευταίες ενέργειες του ΑΜΛΟ ως προέδρου. Η συνταγματική αναθεώρηση που μετατρέπει τους ομοσπονδιακούς δικαστές -συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ανώτατο Δικαστήριο- σε αιρετούς από τη λαϊκή ψήφο έχει ενοχλήσει τόσο όσους τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης δικαστικής ανεξαρτησίας όσο και τους επενδυτές.

Η πρόεδρος έχει επίσης μπροστά της τις εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις με τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

Στην ομιλία της μίλησε μεταξύ άλλων για αύξηση των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ έσπευσε παράλληλα να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντας ότι οι επενδύσεις θα είναι ασφαλείς στο Μεξικό.

«Θα εγγυηθούμε όλα τα προγράμματα πρόνοιας που προωθούνται από τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και θα προχωρήσουμε με τρία επιπλέον», είπε.

Τον Νοέμβριο, η Σέινμπαουμ θα παραδώσει τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής της, ο οποίος πιθανότατα θα δώσει ενδείξεις για το εάν η νέα πρόεδρος μπορεί να πετύχει μείωση του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, διατηρώντας παράλληλα, όπως δεσμεύτηκε, τις δαπάνες λαϊκής πρόνοιας και τις δαπανηρές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Αυτό το στοίχημα έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομία του Μεξικού, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, προβλέπεται να έχει μέτρια μόνο ανάπτυξη.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, αποκάλυψε ένα λογότυπο που δείχνει το προφίλ μιας νεαρής γυναίκας με τα μαλλιά της δεμένα σε αλογοουρά να υψώνει τη μεξικανική σημαία.

«Μια νεαρή Μεξικανή θα είναι το έμβλημα της κυβέρνησης του Μεξικού», έγραψε.

Οι 65 πρόεδροι του Μεξικού από την ανεξαρτησία του από την Ισπανία υπήρξαν μέχρι τώρα όλοι άνδρες.

Ως δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, η Σέινμπαουμ κέρδισε τη φήμη πως κυβερνά βάσει δεδομένων, κερδίζοντας επαίνους για τη μείωση του ποσοστού δολοφονιών της πόλης στο μισό.

Οι πολιτικές της προσπάθησαν να ενισχύσουν τις δαπάνες για την ασφάλεια σε μια διευρυμένη αστυνομική δύναμη με υψηλότερους μισθούς. Έχει δεσμευτεί να επαναλάβει την προσέγγιση σε όλο το Μεξικό, το οποίο συνεχίζει να μαστίζεται από υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και την τεράστια επιρροή ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών. Οι επικριτές της αμφισβήτησαν πόσο ρεαλιστικές θα αποδειχθούν αυτές της οι δεσμεύσεις.

Ταυτόχρονα, η η Σέινμπαουμ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές γενναιόδωρων κοινωνικών δαπανών για συντάξεις και για υποτροφίες για νέους που εισήγαγε ο ΑΜΛΟ.

1 Μαρτίου 2000 – Η Κλαούντια Σέινμπαουμ με τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τότε υποψήφιο του PRD για την Πόλη του Μεξικού. Μετά τη νίκη τους, αναλαμβάνει επικεφαλής Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της πρωτεύουσας.

Έχοντας σπουδάσει ενεργειακή μηχανική και αργότερα μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η Σέινμπαουμ προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει τη βιομηχανική κυριαρχία των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας του Μεξικού, ενώ εκφράζει ενδιαφέρον για στροφή προς έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Σέινμπαουμ μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ το 2007 για το έργο της για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από την «ακέφαλη» Χεζμπολάχ στο πυρηνικό Ιράν

Με το χέρι στη σκανδάλη, το Ισραήλ ετοιμάζει απάντηση στο Ιράν και χτυπά το Λίβανο

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: Μην επιτρέψετε να μείνει ατιμώρητο το έγκλημα

Νεκροί 8 Ισραηλινοί καταδρομείς σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα