ΑΘΗΝΑ
22:02
|
02.10.2024
Η ικανοποίηση της ΕΣΗΕΑ ήρθε μετά την απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε τον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εκφράζει την ικανοποίησή του για απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για τον τραυματισμό του σε ώρα εργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, από ενέργεια αστυνομικού.

Ο Παναγιώτου  βρισκόταν σε χώρο διαδήλωσης, προκειμένου να καλύψει ειδησεογραφικά το γεγονός και μολονότι η ιδιότητά του ήταν εμφανής, δέχθηκε αναίτια επίθεση (δια ευθείας βολής ύδατος) με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά στο πόδι.

Η ενέργεια αυτή, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, παρεμποδίζει σοβαρά την εκτέλεση των επαγγελματικών του καθηκόντων εν γένει και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επήλθε ο τραυματισμός του, την ηλικία, τη σοβαρότητα και την έκταση του τραυματισμού του, την προσβολή της προσωπικότητάς του και τη σοβαρή διατάραξη της επαγγελματικής και  κοινωνικής του ζωής αλλά και της καθημερινότητάς του, του επιδίκασε  το ποσό των 30.000,00 ευρώ ως ηθική βλάβη, το οποίο πρέπει να του καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση αναφέρεται στο Σύνταγμα και στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ με τα οποία κατοχυρώνεται το θεμελιώδες για μια δημοκρατική κοινωνία δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διάδοσης  των πληροφοριών και δια του Τύπου. Κατά τις διατάξεις αυτές, προστίθεται στην απόφαση, ο Τύπος ως θεσμός είναι ελεύθερος για να μπορεί να επιτελεί τη δημόσια αποστολή του και στο πλαίσιο αυτό,  απαγορεύεται η λογοκρισία και κάθε άλλη επέμβαση της πολιτείας, η οποία μπορεί ν’ αναιρέσει ή να παρακωλύσει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος αυτού,  η δε πολιτεία  λαμβάνει τα κατά περίπτωση πρόσφορα μέτρα για την διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος και την προαγωγή της αποστολής του Τύπου.

«Το Δικαστήριο, με την απόφαση αυτή, δικαιώνει τους αγώνες του συναδέλφου αλλά αποτελεί και μία συλλογική επαγγελματική νίκη» καταλήγει η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άρχισαν οι Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα

Μενίδι: Πέταξε μπροστά σε Αστυνομικούς χειροβομβίδες και φυσίγγια

Το δρόμο της λιτότητας ανοίγει, ξανά, για τους Γάλλους ο Μισέλ Μπαρνιέ

Βόλος: Συνελήφθη ο 31χρονος που σκότωνε αδέσποτα ζώα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα