ΑΘΗΝΑ
17:50
|
18.11.2024
Συνεχίζονται οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο, 18 νεκροί στην πιο πολύνεκρη επίθεση στη Δυτική Όχθη.
Ερείπια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Dahiyeh
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μερικά από τα βαρύτερα ισραηλινά χτυπήματα στην πόλη, καθώς το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει 37 νεκρούς και 151 τραυματίες σε επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Σήμερα το πρωί, ισραηλινό πλήγμα κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προς τη γειτονική χώρα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λιβανέζικης κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι – στην πλειονότητά τους Σύριοι-έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε με ρουκέτες τη στρατιωτική βάση Ilania στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αναφερθεί από την ισραηλινή πλευρά νεκροί ή ζημιές στις εγκαταστάσεις.

UNICEF: 690 παιδιά τραυματίστηκαν στον Λίβανο σε έξι εβδομάδες

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά ζήτησε κατάπαυση του πυρός σημειώνοντας ότι «οι σωματικοί τραυματισμοί και η ψυχολογική ταλαιπωρία» έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα.

«Αυτή η καταστροφική σύγκρουση έχει βαρύ τίμημα στα παιδιά. Οι γιατροί αναφέρουν παιδιά με αιμορραγία, μώλωπες και κατάγματα που υποφέρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.

«Πολλά παιδιά υποφέρουν από άγχος, αναδρομές στο παρελθόν και εφιάλτες που σχετίζονται με τις εκρήξεις. Κανένα παιδί δεν πρέπει να εκτίθεται σε τέτοιες φρικτές καταστάσεις», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου κάνει επείγουσα έκκληση για αίμα για να βοηθήσει τους τραυματίες και να σώσει ζωές.

Πολύνεκρες επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Αμείωτοι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και στην Λωρίδα της Γάζας, όπου ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανέφερε ότι τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς τρία σχολικά καταφύγια, υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ, δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες δύο ημέρες.

Το Al Jazeera, από την πλευρά του αναφέρει ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τα ξημερώματα.

Την ίδια ώρα, στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ, που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είχε στόχο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ενώ τοπικές πηγές αναφέρουν πως τα πυρά έπληξαν καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου στην οποία βρίσκονταν πολλοί ανήλικοι.

Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η κυβερνώσα Παλαιστινιακή Αρχή περιέγραψε την επίθεση ως «σφαγή» και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Στη Βηρυτό ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Στο επίπεδο της διπλωματίας, το Ιράν μετέφερε μήνυμα στην Ουάσιγκτον μέσω του Κατάρ τονίζοντας ότι δεν επιδιώκει περιφερειακό πόλεμο, αλλά «η φάση του μονομερούς αυτοπεριορισμού έχει τελειώσει», ανέφεραν ιρανικές πηγές στο Al Jazeera.

Αξιοσημείωτη είναι και η επίσκεψη στον Λίβανο του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Βηρυτό, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, στενό σύμμαχο της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στον Λίβανο υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου μετά τη δολοφονία στις 27 Σεπτεμβρίου του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα.

Στην Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ηγείται σήμερα της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής, η οποία θα συνοδευτεί από τελετή μνήμης για τον Χασάν Νασράλα, και θα εκφωνήσει κήρυγμα το οποίο ενδέχεται να δώσει τον τόνο για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

Τηλεδιάσκεψη της G7

Απτόητοι από τις εκατόμβες νεκρών σε Γάζα, Λίβανο και Δυτική Όχθη, οι ηγέτες της G7, μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής τους που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και καταδίκασαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο «την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», η οποία «θεωρούν ότι απειλεί σοβαρά τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι ηγέτες της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη εξέφρασαν και πάλι τη στήριξή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ και πρόσθεσαν ότι «οι βαθιά αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή μέσω ένοπλων οργανώσεων με τις οποίες συνδέεται – μεταξύ των οποίων οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς – όπως και ομάδων μαχητών στο Ιράκ, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν».

Οι επτά ηγέτες ζητούν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς προϋποθέσεις, την ουσιαστική αύξηση των ροών ανθρωπιστικής βοήθειας και τη λήξη της ένοπλης σύρραξης. Στηρίζουν, επίσης, τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο μια συνολική λύση, όπως προβλέπει το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση, στη Γάζα είναι τραγική, χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να τύχει προστασίας ο άμαχος πληθυσμός και να υπάρξει άμεση πρόσβαση, γρήγορη, ασφαλής και χωρίς εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας διαρκούς ειρήνης, η οποία να οδηγήσει σε λύση δυο κρατών, με την οποία Ισραήλ και Παλαιστίνη να συνυπάρξουν, η μία δίπλα στην άλλη, ειρηνικά και με ασφάλεια αμφότερες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε σχέση με την κατάσταση στον Λίβανο, οι G7 εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία και υπογραμμίζουν ότι «οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν περιθώρια για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της μπλε γραμμής, με σεβασμό στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν στις 20/11 Μετρό, Λεωφορεία, Τρόλεϊ και τρένα

Κατά της παροχής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία επιμένει ο Σολτς – Υπέρ η Μπέρμποκ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εξ αρχής υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας

Μπορέλ: Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιμένουν τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα