ΑΘΗΝΑ
23:22
|
04.10.2024
Έκλεισαν σήμερα τρία νοσοκομεία, το ένα στη Βηρυτό λόγω των σκόπιμων επιθέσεων του Ισραήλ. Οι νεκροί σε 2 βδομάδες έγιναν 2.011. Οι τραυματίες 9.535.
Από πρόσφατες επιδρομές του Ισραήλ στη Βηρυτό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σφοδρό, από αέρος, σφυροκόπημα της πρωτεύουσας Βηρυτού και άλλων περιοχών της χώρας έθεσε ήδη (μέσα στις πρώτες δύο βδομάδες) εκτός λειτουργίας τρία νοσοκομεία.

Το ιδιωτικό νοσοκομείο «Αγία Τερέζα» που βρίσκεται σε νότια συνοικία της Βηρυτού ανέστειλε την λειτουργία εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε παρακείμενες περιοχές. Το ίδιο έκαναν άλλα δύο νοσοκομεία, εκ των οποίων το ένα είναι το νοσοκομείο «Μαΐς αλ Τζάμπαλ» και βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Νοτίου Λιβάνου με το Ισραήλ  και το άλλο στην πόλη Μαρτζαγιούν.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής νοσοκομείου που σχετίζεται με την «Ισλαμική Επιτροπή Υγείας» της Χεζμπολάχ, αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο» μετά την φονική επίθεση ισραηλινού αεροπλάνου κατά διασωστών την ώρα που μετέφεραν τραυματίες στην είσοδο του νοσοκομείου που προκάλεσε σήμερα το θάνατο 11 τραυματιοφορέων. «Εδώ και τέσσερις ημέρες δεν είχαμε πλέον αναισθητικό, ούτε ειδικούς τεχνικούς εργαστηρίων, επειδή πολλοί άνθρωποι έφυγαν», εξήγησε.

Χτες, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα 24ωρο το Ισραήλ σκότωσε στον Λίβανο σε βομβαρδισμούς τουλάχιστον 28 υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς).

Υπηρεσίες υγείας στον Λίβανο εκτιμούν πως οι νεκροί τραυματιοφορείς στη χώρα που σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις τις δύο τελευταίες βδομάδες ξεπερνούν τους 50.

Νωρίτερα η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι 11 διασώστες της σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο. Διευκρίνισε ότι οι επτά τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν «σε μια σιωνιστική επίθεση με στόχο τις ομάδες των διασωστών» στο δημόσιο νοσοκομείο «Μαρτζαγιούν» και οι άλλοι τέσσερις σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, σε άλλες περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

Από βομβαρδισμό της Βηρυτού

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στον Λίβανο σε ένα 15ήμερο

Σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγεία στον Λίβανο, ο απολογισμός των θυμάτων που προκαλούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τις τελευταίες δύο βδομάδες αναφέρει 2.011 νεκρούς και 9.535 τραυματίες. Οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 1.200.000 αμάχους.

Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα;

Μέρος των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ το τελευταίο 48ωρο στη Βηρυτό είχε ως βασικό στόχο το διάδοχο του Χασάν Νασράλα στο «τιμόνι» της Χεζμπολάχ και ξάδελφό του, Χασίμ Σαφιντίν.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 12, που επικαλείται πηγές στις ένοπλες δυνάμεις, ο διάδοχος του Νασράλα σκοτώθηκε σε επίθεση στη Βηρυτό το βράδυ της Πέμπτης.

Έκτακτες απομακρύνσεις ξένων υπηκόων

Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης οργανώνουν την μαζική απομάκρυνση υπηκόων τους από τον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε πως η Ολλανδία θα στείλει στρατιωτικό αεροπλάνο που θα εκτελέσει δύο πτήσεις απόψε και αύριο για τον επαναπατρισμό δεκάδων Ολλανδών από τον Λίβανο.

Αεροπλάνο που μετέφερε δεκάδες Πολωνούς και πολίτες άλλων χωρών που ήθελαν να φύγουν από τον Λίβανο έφθασαν απόψε στη Βαρσοβία.

Η Ρουμανία απομάκρυνε 69 πολίτες στο Λίβανο με στρατιωτικό αεροπλάνο.

Evacuations

Η Ρωσία ξεκίνησε απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων από τον Λίβανο με πρώτες τις οικογένειες διπλωματών από την πρεσβεία στη Βηρυτό που έφυγαν χτες.

Η Ισπανία στέλνει δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό 350 Ισπανών.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ετοιμάζει τον επαναπατρισμό Τούρκων από τον Λίβανο διά αέρος και θαλάσσης σε συνεργασία με άλλες 20 χώρες ώστε να διευκολύνει την απομάκρυνση υπηκόων τους μέσω Τουρκίας.

Η Βρετανία έκανε πτήσεις τσάρτερ για όσους Βρετανούς ήθελαν να φύγουν από τον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ διέταξαν δεκάδες στρατιώτες τους στην Κύπρο να προετοιμαστούν για κάθε πιθανό σενάριο μαζικής απομάκρυνσης Αμερικανών από τον Λίβανο.

Η Αυστραλία εξασφάλισε εκατοντάδες θέσεις σε πτήσεις υπηκόων της ώστε να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με ασφάλεια με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος μέσω Κύπρου.

Η Βραζιλία έχει 3.000 υπηκόους της στον Λίβανο που επιθυμούν να επαναπατριστούν  έστειλε αεροσκάφος Airbus A330  για να πραγματοποιήσει δύο πτήσεις τη βδομάδα από Βηρυτό.

Ρατσιστικές διακρίσεις καταγγέλλουν Αφρικανοί

Αφρικανοί παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται στον Λίβανο διαμαρτύρονται επειδή τους απορρίπτουν από κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων και καταφύγια και ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών τούς να τους βοηθήσουν να φύγουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κικίλιας λέει πως αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές στην Ηλεία

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Κατηγορηματικά υπέρ των αμβλώσεων η Μελάνια Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα