ΑΘΗΝΑ
14:02
|
05.10.2024
Οι διαστημικές τεχνολογίες παρέχουν κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Εκτόξευση δορυφόρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαστημικές τεχνολογίες παρέχουν κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι δορυφόροι παρατήρησης προσφέρουν ζωτικής σημασίας δεδομένα που επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν φαινόμενα όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Ο τομέας του διαστημικού τουρισμού, ο οποίος αποτιμάται σε 848 εκατομμύρια δολάρια το 2023, αναμένεται να φτάσει περίπου τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, που γιορτάζεται από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, είναι «Διάστημα και κλιματική αλλαγή».

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το ρόλο των δορυφόρων στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών αλλαγών και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη NASA, οι προηγμένες τεχνολογίες επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρατηρούν αποτελεσματικότερα την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, το φασματόμετρο της NASA, που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση μεθανίου στον Άρη, βοηθά στον ακριβέστερο εντοπισμό των βλαβερών διαρροών φυσικού αερίου, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση.

Η αποψίλωση των δασών παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Οι δορυφορικές εικόνες βοηθούν τις αρχές να εντοπίζουν έγκαιρα τις δασικές πυρκαγιές και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά.

Η υπηρεσία Copernicus Climate Change Service της ΕΕ, που χρησιμοποιεί δορυφόρους της ESA, παρέχει πολύτιμα κλιματικά δεδομένα και συστάσεις πολιτικής.

Ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες όπως η Blue Origin και η SpaceX έχουν επίσης μπει στον αγώνα, συνδυάζοντας την τεχνολογική πρόοδο με εμπορικούς στόχους.

Η Blue Origin εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλό της «New Shepard» το 2015, ενώ η SpaceX έγινε η πρώτη εταιρεία που ολοκλήρωσε ένα πλήρες ταξίδι στο διάστημα με ένα βαρύτερο όχημα.

Στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένις Τίτο έγινε ο πρώτος πολίτης που ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2001.

Πιο πρόσφατα, η αποστολή Polaris Dawn, στην οποία συμμετείχε ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Ισαάκμαν, ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την Polaris Market Research, η αγορά του διαστημικού τουρισμού αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά, υποδηλώνοντας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον τόσο για τη διαστημική εξερεύνηση όσο και για την κλιματική έρευνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από μήνας πλημμυρών, μήνας πυρκαγιών ο φετινός Σεπτέμβρης-Αυξήθηκαν κατά 11% τα πύρινα μέτωπα

Επιστήμονας προβλέπει το χρονοδιάγραμμα διαστημικών ταξιδιών…σε γαλαξίες

Κακοκαιρία: Έρευνες για αγνοούμενο στην Αιτωλοακαρνανία

Έρευνα: Νέος τύπος ακτινοβολίας ακτίνων γάμμα ανακαλύφθηκε σε καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα