Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο και να προκαλέσει ένα ενεργειακό σοκ τύπου δεκαετίας του 1970.
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της Τράπεζας, προειδοποίησε ότι, ενώ η κεντρική τράπεζα παραμένει σε εγρήγορση, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να γίνει για τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.
Τόνισε την ευθραυστότητα της παγκόσμιας οικονομίας μπροστά στη γεωπολιτική αναταραχή, η οποία έχει ήδη δει τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται κατά 3% μετά την ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο και την επίθεση βαλλιστικών πυραύλων αντίποινων από το Ιράν.
Οι ανησυχίες της αγοράς αυξάνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η σύγκρουση να κλιμακωθεί και να διαταράξει τις προμήθειες αργού από την περιοχή, μια βασική πηγή παγκόσμιας ενέργειας.
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε ο Μπέιλι. «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Προφανώς υπάρχουν πιέσεις και το πραγματικό ζήτημα είναι τότε πώς αυτές θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με κάποιες αγορές που εξακολουθούν να είναι αρκετά εκτεταμένες σε ορισμένα μέρη».
Ο Μπέιλι σημείωσε ότι το περασμένο έτος, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δεν παρατηρήθηκε απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που αποτέλεσε ανακούφιση για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στη δραματική άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας, η οποία προκάλεσε σημαντικές οικονομικές διαταραχές, δήλωσε:
Από την άποψη της νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλη βοήθεια που δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αλλά προφανώς είχαμε αυτή την εμπειρία στο παρελθόν, και στη δεκαετία του 1970, η τιμή του πετρελαίου ήταν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής. «Την παρακολουθούμε εξαιρετικά στενά για να δούμε τον αντίκτυπο των τελευταίων ειδήσεων».
Η αίσθησή μου από όλες τις συζητήσεις που έχω με τους ομολόγους μου στην περιοχή είναι ότι, προς το παρόν, υπάρχει ισχυρή δέσμευση να διατηρηθεί η αγορά σταθερή. Αλλά υπάρχει επίσης αναγνώριση ότι υπάρχει ένα σημείο πέρα από το οποίο ο έλεγχος αυτός θα μπορούσε να καταρρεύσει αν τα πράγματα γίνονταν πραγματικά άσχημα.
Ο Μπέιλι τόνισε επίσης ότι η βρετανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν μετά τους πρόσφατους παγκόσμιους κλυδωνισμούς. «Νομίζω ότι η οικονομία ξεπέρασε τα σοκ των τελευταίων πέντε ετών καλύτερα από ό,τι πολλοί από εμάς φοβόντουσαν. Έτσι, υπάρχει μια βάση για να αναπτυχθεί», πρόσθεσε.
Σε μια ξεχωριστή παρατήρηση, ο Μπέιλι απάντησε στην κριτική που άσκησε η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η οποία είχε κατηγορήσει την Τράπεζα της Αγγλίας ότι αποτελεί μέρος ενός «βαθέος κράτους» που ματαίωσε τα οικονομικά της σχέδια.
Η βραχύβια θητεία της Τρας σημαδεύτηκε από αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές πολιτικές που ταρακούνησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Μπέιλι απέρριψε τις κατηγορίες, αποδίδοντας την πτώση της Τρας στις δικές της αποφάσεις.
«Τα προβλήματα της Τρας ήταν δικά της δημιουργήματα», δήλωσε ο διοικητής, απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι η Τράπεζα είχε παρέμβει στην ατζέντα της.